Hlavní obsah

Jako republikáni, obořil se Filip na Piráty, kteří interpelovali nepřítomného Babiše

Šéf komunistů Vojtěch Filip se během čtvrtečních interpelací dostal do sporu s Piráty, kteří postrádali nepřítomného premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Filipa se pirátští poslanci nechutně předvádějí a přirovnal je k republikánům Miroslava Sládka, kteří zasedali ve Sněmovně v 90. letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip při jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Vystoupení vesměs pirátských poslanců zabralo zhruba polovinu dopoledního bloku debaty o písemných interpelacích. Jejich dotazy mířily na premiéra Andreje Babiše (ANO), který se ale z dopoledního jednání Sněmovny omluvil, neboť plánoval na litvínovském hokejovém stadionu výstavbu nové tribuny. I tato skutečnost se stala terčem kritiky Pirátů.

Filip se do Pirátů opřel potom, co jejich poslankyně Olga Richterová vystoupila s dotazy na Babiše ohledně slev na jízdném. Chtěla vědět, proč se nevztahují i na invalidní důchodce. Předseda KSČM pirátské poslance nařkl z toho, že jejich cílem je zřejmě zabránit poslancům ostatních stran probrat jejich interpelace s ministry, kteří jsou přítomní.

„To je opravdu nechutné,“ řekl Filip. Richterová se podle něho navíc neměla obracet na premiéra, ale na věcně příslušného ministra. „I ostatní poslanci mají své voliče a mají právo se ptát,“ uvedl.

Vrchol demagogie, slyšel rozhořčený Filip

Předseda Pirátů Ivan Bartoš oponoval, že slevy na jízdném pro studenty a seniory vymyslel premiér, vystoupení Richterové bylo věcné a Filip by je neměl „emotivně a sprostě“ hodnotit. „Co předvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, to je naprostý vrchol demagogie,“ prohlásil pirátský poslanec Jan Lipavský.

Přijdete někdy, pane premiére, interpelovali Piráti Babiše. Letos určitě, odpověděl

Domácí

Filip pak opět vysvětloval, že se nijak nezastává nepřítomnosti premiéra, ale zastává se ostatních poslanců, kteří chtějí debatovat o svých interpelacích. Ve Sněmovně se podle něho odehrává něco podobného, co v ní předváděli ve druhé polovině 90. let poslanci Sládkova Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa. „Občané to odměnili tím, že je v roce 1998 už do Poslanecké sněmovny nezvolili,“ podotkl.

Filip připomněl, že Piráti předložili dvě desítky shodných písemných interpelací na Babiše. Piráti se v nich tážou, zda na ně do Sněmovny ještě někdy přijde. Babiš odpověděl, že se letos určitě uvidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám