Hlavní obsah

Boj o Senát: Bělobrádek se utká s policejním exprezidentem, Pilný se Semelovou

Novinky, Barbora Zpěváčková

Senátní volby letos nabídnou až pikantní souboje. Předseda lidovců a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek se střetne s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Expremiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek se například o křeslo utká s horolezcem a pokořitelem Mt. Everestu Leopoldem Sulovským.

Foto: Novinky.cz s Právo

Pavel Bělobrádek (vlevo) a Martin Červíček se o křeslo v Senátu utkají na Náchodsku

Článek

Paroubek kandiduje jako nezávislý s podporou ostravské ČSSD v Ostravě-městě. Ve stejném obvodě senátorskou funkci za hnutí Ostravak obhajuje i horolezec a pokořitel Mt. Everestu Leopold Sulovský.

Původně chtěl Paroubek kandidovat s podporou ČSSD, předsednictvo strany v červnu rozhodlo, že nominaci nepodpoří. Podpisy pro Paroubka pak sbírala ostravská soc. dem. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s Právo a ČTK

Jiří Paroubek (vlevo) a Leopold Sulovský kandidují v Ostravě-město

Do horní komory se v Ostravě pokusí dostat i extremista, protiislámský aktivista a entomolog Martin Konvička či lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), která pomohla zachránit popálenou Natálii při žhářském útoku ve Vítkově. Jedná se o manželku bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Zajímavý souboj proběhne i na Náchodsku. O místo v Senátu s tam utká šéf lidovců a někdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek a bývalý policejní prezident a současný první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Pokud by byl Bělobrádek zvolen, poslanecký mandát mu zanikne. Poslanec totiž nemůže být zároveň senátorem.

Volby do Senátu 2018
První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční 5. a 6. října, druhé o týden později. Týká se volebních obvodů 2 (Sokolov), 5 (Chomutov), 8 (Rokycany), 11 (Domažlice), 14 (České Budějovice), 17 (Praha 12), 20 (Praha 4), 23 (Praha 8), 26 (Praha 2), 29 (Litoměřice), 32 (Teplice), 35 (Jablonec nad Nisou), 38 (Mladá Boleslav), 41 (Benešov), 44 (Chrudim), 47 (Náchod), 50 (Svitavy), 53 (Třebíč), 56 (Břeclav), 59 (Brno-město), 62 (Prostějov), 65 (Šumperk), 68 (Opava), 71 (Ostrava-město), 74 (Karviná), 77 (Vsetín), 80 (Zlín). Horní parlamentní komora má 81 členů, jedna třetina se obměňuje pravidelně po dvou letech. Do Senátů se chce celkem dostat přes 230 adeptů.

V Senátu by rádi usedli i někteří bývalí uchazeči o prezidentský post. Mezi nimi bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, který kandiduje na Praze 4. Proti němu se postaví manažer rizik Centra pro regionální rozvoj Jiří Kocman (SPD), který se nechal slyšet, že by byl pro zrušení Senátu.

Za Prahu 8 zase kandiduje hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Do Senátu se pokusí dostat už podeváté. Ve stejném obvodě se mu postaví tlumočník Hayato Okamura (KUD-ČSL) - bratr Tomia Okamury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hayato Okamura

V souboji s nimi bude i bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (nezávislý) či bývalý šéf Vězeňské služby Zdeňek Kula (SPD).

Lékař Marek Hilšer chce do Senátu za Prahu 2, kde kandiduje i herec Vladimír Kratina (ODS) či bývalý ředitel politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (SPD).

Jakla do Senátu veřejně podpořil Václav Klaus ml., který je poslancem ODS a strana má přitom na Praze 2 svého kandidáta. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Jakl

Na Praze 12 se utká diplomat Pavel Fischer, který kandiduje jako nezávislý s podporou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 A STAN, bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO), ústavní právník Aleš Gerloch (nezávislý) nebo bývalá poslankyně Marta Semelová (KSČM).

Foto: Novinky

Ivan Pilný

Na Chrudimsku kandiduje šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté), exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), trenér rychlobruslařů Petr Novák (za ANO), dřívější mluvčí ČSSD a politička Lucie Orgoníková či bývalý hokejista Vladimír Martinec za SNK ED a Soukromníky.

Vlnu emocí vyvolala i kandidatura bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který je nepravomocně odsouzený za korupci. Kandiduje do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám