Hlavní obsah

Vondráček nevyloučil povolební spolupráci s SPD

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Poslanecké sněmovny, místopředseda ANO a lídr kandidátky hnutí ve Zlínském kraji Radek Vondráček nevyloučil povolební spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury. Jednat chce prý se všemi, u komunistů ale vidí určitý problém v podobě nedostatečného oproštění se od minulosti. Aktuální průzkum naznačuje, že by opoziční koalice nemusely získat většinu ve Sněmovně a ANO s SPD by ji mělo.

Článek

„Sednu si ke stolu s každým subjektem a nevylučuji absolutně žádnou koalici. SPD prokázala za poslední čtyři roky, ačkoliv všichni říkají, jak jsou extremističtí, tak nikdo neřekne čím, a musím za sebe říct, že se chovají korektně. Mně osobně nic špatného neudělali,” prohlásil Vondráček na CNN Prima News v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové.

SPD se opakovaně objevilo ve výroční zprávě ministerstva vnitra o extremismu.

Nejnovější volební průzkum: ANO jasně první

Parlamentní volby

První místopředseda hnutí STAN a jednička kandidátky koalice PirSTAN v Libereckém kraji Jan Farský, který byl také hostem pořadu, jakoukoliv povolební spolupráci s hnutím ANO, SPD i KSČM vyloučil.

„Ve chvíli, kdy pan Vondráček připouští, že hnutí ANO je schopné nějakým způsobem odůvodnit, ohladit a jít do koalice s SPD, tak pro mě je to dvojnásobný důvod se takové spolupráci vyhnout,” uvedl Farský.

Jako nejpravděpodobnějšího partnera pro koalici Pirátů a Starostů vidí Farský uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL).

Opoziční koalice v menšině

Podle aktuálního předvolebního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by říjnové volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo přesvědčivě vládní hnutí ANO s 32,4 procenta hlasů.

ČSSD, která v současnosti s ANO tvoří menšinový kabinet, hrozí, že skončí pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do dolní komory. ANO by tedy muselo hledat nového partnera pro sestavení vlády.

Pokud by volby dopadly podle aktuálního průzkumu, mělo by ANO s SPD 104 mandátů.

Foto: Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS

Vondráček v diskusním pořadu nevyloučil tuto spolupráci, i když prý s některými programovými body SPD nesouhlasí. Nepřijatelné je pro ANO třeba referendum o vystoupení z Evropské unie.

„To je věc, na které bychom se neshodli. To je pro ANO naprosto nepřijatelné,” dodal.

Vláda schválila zprávu o extremismu. SPD je nejvýznamnější uskupení s xenofobními prvky

Domácí

Až donedávna vláda složená z ANO a ČSSD prosazovala své zájmy s podporou komunistů. Ti ale před časem vypověděli toleranční dohodu. V případné opětovné povolební spolupráce s KSČM by Vondráček viděl určitý problém.

U KSČM je ten problém, ačkoliv v současné době je to konzervativní levicová strana, tak pořád mezi nimi najdete kované stalinisty
Radek Vondráček, místopředseda ANO<br />

„Třeba u KSČM je ten problém, ačkoliv v současné době je to konzervativní levicová strana, tak pořád mezi nimi najdete kované stalinisty a pořád z mého ohledu žijí nějakým způsobem z toho sentimentu a k minulosti se ještě nepostavili tak, jak bych si to já představoval. To je hendikep a vyloučilo to tu koalici v minulém volebním období,” řekl Vondráček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám