Hlavní obsah

Nejnovější volební průzkum: ANO jasně první

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny by podle zářijového průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News vyhrálo přesvědčivě hnutí ANO s 32,4 procenta hlasů. Na druhém místě by s velkým odstupem skončila koalice Spolu následovaná koalicí Pirátů a Starostů.

Článek

„Vládní hnutí ANO stvrdilo v modelu STEM pozici nad 30 procent, kam se po delší době vrátilo v srpnu. V modelu tak s přehledem drží první místo,“ uvedla agentura.

Druhá koalice Spolu by podle aktuálního zářijového průzkumu brala 20 procent hlasů a třetí koalice Pirátů a Starostů 18 procent. To značí mírné oslabení vůči minulým průzkumům u obou koaličních uskupení.

Zlepší se po volbách důchodový systém? Programy stran tomu nenasvědčují, bojí se experti

Volby

Do dolní komory parlamentu by se dostalo ještě hnutí SPD s 11,8 procenta a komunisté, kterým průzkum přisoudil 5,4 procenta.

Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by skončila vládní ČSSD s 4,4 procenta. „ČSSD se v aktuálním měření opět nachází pod pětiprocentní hranici, její vstup do Sněmovny však zůstává otevřený,” uvedl STEM.

Neprošly by ani Trikolóra, Svobodní, Soukromníci či Přísaha Roberta Šlachty. Přísaha by se do Sněmovny podle výzkumníků přes pětiprocentní hranici nepřenesla ani v případě zohlednění odchylky.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

ANO drtivě vítězí i v modelu bez koalic

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše by zvítězilo i v modelu, který nezohledňuje předvolební koalice, ale počítá s tím, že každá strana bude kandidovat samostatně. Od voličů by dostalo 32,7 procenta hlasů.

S propastným odstupem by následovalo hnutí SPD (11,8), ODS (11,5) a Piráti (11,4). Do Sněmovny by se dostali ještě s téměř sedmi procenty Starostové a také KSČM.

Ministerstvo vnitra představilo volební web a videa, jak hlasovat

Domácí

Volby se uskuteční 8. a 9. října. Podle STEM by mohla být letos účast poměrně vysoká. K urnám by mělo určitě dorazit 55 procent voličů. „Dalších 11 procent je odhodláno k volbám nedorazit. Zbývající přibližně třetina si není svou účastí či možnou volenou stranou jista,“ podotkla agentura.

Průzkum probíhal od 31. srpna do 8. září a zúčastnilo se ho 1014 respondentů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Anketa

Máte už jasno, koho budete volit do Sněmovny?
Jsem jasně rozhodnutý/rozhodnutá
75,7 %
Trochu ještě váhám
12,2 %
Vůbec nevím
6 %
Nepůjdu volit
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21281 čtenářů.

Reklama

Související články

Fiala: Sázím na jednu kartu PirStan

Chceme změnu s Piráty a STAN, nemůžeme sestavovat vládu s těmi, kteří způsobili rozvrat veřejných financí, říká předseda ODS Petr Fiala. A zdůrazňuje, že se...

Výběr článků

Načítám