Hlavní obsah

Trikolóra, Svobodní a Soukromníci budou kandidovat společně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trikolóra, Svobodní a Soukromníci se domluvili na koalici do sněmovních voleb, které se budou konat 8. a 9. října. Chtějí přinést alternativu pro pravicové voliče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus ml.

Článek

„Patříme k těm, kteří vidí řešení v klasické demokracii, v důvěře v aktivní lidi, soucitném konzervativismu, v hájení pravdy o tom, že bohatství vzniká z práce, a ne z dávek a dotací,“ uvedl předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

„Vítám dlouhodobou spolupráci nesocialistických a národních stran,“ doplnil.

Představitelé Trikolóry, Svobodných a Soukromníků oznámili spojení do voleb na rozdíl od dalších dvou koalic – ODS, TOP 09 s lidovci a Piráty se STAN – až nyní. Zároveň vyzvali ostatní podobně smýšlející osobnosti, politická hnutí či jiné organizace a spolky, aby se k této spolupráci přidaly.

Klaus mladší: Jsem rád, že nejsem v ODS. Trikolóra se do Sněmovny dostane

Domácí

Trikolóru založil Klaus mladší poté, co byl v roce 2019 vyloučen z ODS, za kterou byl zvolen do Sněmovny. Důvodem vyloučení bylo, že na plénu Sněmovny přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Do Trikolóry přešly následně ještě poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Tereza Hyťhová z SPD.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

Část členů však Klause mladšího v lednu vyzvala k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se stranickými kolegy. On sám to vysvětloval tím, že dotyční byli naštvaní kvůli tomu, že se nedostali na kandidátku.

Návrat do škol musí zůstat prioritou, reaguje opozice na Babišovy pochyby

Domácí

Pokud jde o zbylé dva subjekty – Svobodné a Soukromníky, doposud se jim nepodařilo získat zastoupení v dolní komoře. Podobně jako Trikolóra se profilují jako národovecké strany, které prosazují větší nezávislost Česka na Bruselu.

Jaká budou nová volební pravidla? Vláda schválila dva návrhy

Domácí

Poté, co Ústavní soud v únoru zrušil některé části volebního zákona, nebudou subjekty navíc zřejmě pro vstup do Sněmovny potřebovat 15 procent, ale pouze devět. Na konečné výši limitů se však ještě musí shodnout zákonodárci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám