Hlavní obsah

Zemi o víkendu těsně minul největší letošní asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Kolem Země v neděli v bezpečné vzdálenosti proletěl pravděpodobně největší asteroid, který má letos naši planetu minout. Těleso s označením 2001 FO32 se Zemi přiblížilo na dva miliony kilometrů, což je více než pětinásobek dráhy mezi Zemí a Měsícem. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který už dříve predikoval, že se k nám planetka nepřiblíží více než na ony dva miliony km.

Foto: UH/IfA

Pohled na 3,2metrový dalekohled NASA Infrared Telescope Facility při Observatořích Mauna Kea na Havaji, který asteroid 2001 FO32 sleduje.

Článek

Asteroid, který celkově měří v průměru zřejmě maximálně jeden kilometr (nejnovější odhady ukazují na průměr 440 až 680 metrů, hovořilo se také o rozměrech 2,4 na 0,8 km), je navíc jedním z nejrychlejších kosmických těles, která kdy proletěla kolem Země.

Vesmírem obíhá podle NASA rychlostí zhruba 34 kilometrů za sekundu, Země pro srovnání obíhá Slunce průměrnou rychlostí 30 km/s.

Zemi těsně mine asteroid velký 2,4 kilometru

Svět

Tento asteroid je sledován např. pomocí havajských Observatoří Mauna Kea. Fotograficky ho nyní po průletu zaznamenali experti z italského projektu Virtual Telescope.

Podle astronomů nepředstavuje žádné riziko a není pravděpodobné, že by někdy mohla hrozit srážka se Zemí. Nicméně vzdálenost dvou milionů kilometrů při jeho nejbližším průletu je z astronomického hlediska samozřejmě velmi malá.

Podobně blízko bude až v roce 2052

„Oběžnou dráhu 2001 FO32 kolem Slunce známe velmi přesně, sledujeme ho už od jeho objevení před 20 lety. Neexistuje možnost, že by se tento asteroid dostal k Zemi blíž než nyní,” sdělil Paul Chodas z amerického střediska pro zkoumání objektů letících blízko Země (CNEOS).

Češi přispěli k výzkumu dopadu velkých těles na Zemi

Věda a školy

Planetce 2001 FO32 trvá oběh Slunce 810 dní, obdobně blízko k nám jako letos se dostane až v roce 2052.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám