Hlavní obsah

Zemi těsně mine asteroid velký 2,4 kilometru

K Zemi se řítí asteroid větší než nejvyšší budova světa Burdž Chalífa ve Spojených arabských emirátech anebo most Golden Gate v americkém San Franciscu. Planetka 2001 FO32 by měla naši planetu minout 21. března rychlostí téměř 124 tisíc kilometrů v hodině. NASA objekt vyhodnotila jako potenciálně nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože se z astronomického hlediska jedná o těsný průlet, asteroid o rozměrech 2,4 na 0,8 kilometru by se k Zemi neměl přiblížit na menší vzdálenost než 1,93 milionu kilometrů. To je asi pětinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) nicméně pokládá za potenciálně nebezpečné každé vesmírné těleso, jež se přiblíží k Zemi na menší vzdálenost než 150 milionů kilometrů, upozornil server The Daily Mail. To jsou pro představu asi tři čtvrtiny vzdálenosti mezi naší planetou a Marsem.

Hrozba do budoucna

NASA taková tělesa považuje za potenciálně nebezpečná proto, že se pravidelně vrací a mohla by Zemi zasáhnout někdy v budoucnu.

V roce 2017 naši soustavu navštívili mimozemšťané, tvrdí harvardský fyzik

Koktejl

Podle propočtů astronomů by měl asteroid 2001 FO32 poprvé objevený v roce 2001 minout 21. března v 17:03 SEČ. Mělo by jít o největší těleso, které Zemi v letošním roce mine. Na pozorování pouhým okem je příliš malé, měl by ale posloužit běžný hvězdářský dalekohled.

Meteority o průměru 1 km dopadnou na Zemi zhruba každých 500 000 let. Záleží ovšem i na hmotnosti a složení meteoritu a také na rychlosti, s jakou do atmosféry vstoupí. V atmosféře zcela neshoří meteory větší než 100 metrů v průměru, jejich zbytky téměř vždy dopadnou na zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám