Hlavní obsah

Sonda OSIRIS-REx by po návratu od Bennu mohla zamířit k dalšímu asteroidu

– Washington

Sonda OSIRIS-REx americké vesmírné agentury NASA po úspěšném splnění mise s dopravou vzorků z planetky Bennu na Zemi asi zamíří k dalšímu cíli. Uvažují o tom vědci, kteří stojí za programem sondy. Podle nich by novým cílem mohla být známější planetka Apophis, až se za osm let přiblíží k Zemi, informoval server Space.com.

Foto: AP

Z asteroidu Bennu sonda NASA v říjnu 2020 odebrala vzorky.

Článek

Pokud bude záměr schválen, dorazí OSIRIS-REx k Apophisu v dubnu 2029 přibližně týden poté, co planetka podle astronomů ve vesmírném měřítku „těsně” mine Zemi. Proletět kolem ní by měla ve vzdálenosti 31 900 kilometrů. To je desetkrát blíž, než kolem naší planety obíhá Měsíc.

Sonda by při tom podle představ týmu mise postupovala obdobně jako u Bennu. Prováděla by s přibližováním postupné pozorování a nakonec by kolem tělesa obíhala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace blízkého průletu planetky Apophis kolem Země v roce 2029

Sice u planetky nebude v okamžiku největšího přiblížení k Zemi, které je vypočítáno na 13. dubna 2029, ale podle vědců by nebylo o nic méně zajímavé zkoumat důsledky tohoto těsného průletu.

Jsou přesvědčeni, že „otření se” o zemskou gravitaci Apophis ovlivní - jak pokud jde o přesnou polohu, tak o rotaci a o povrch i vnitřní strukturu tělesa.

Mise k Bennu ještě neskončila

Aparát ale nejprve ještě musí dokončit primární výpravu k Bennu. Mise začala v září 2016 vypuštěním sondy, která pak po dvouleté cestě dorazila k planetce v prosinci 2018.

Vesmírný majstrštyk: Americká sonda odebrala vzorky z asteroidu Bennu

Věda a školy

Vystřelit a zmizet. NASA zveřejnila strhující záběry z odběru vzorků na asteroidu

Věda a školy

Od té doby OSIRIS-REx prováděla průzkum tělesa a připravovala se na splnění hlavního úkolu. Odebrání dostatečného množství vzorků se pak podařilo na jeden pokus loni 20. října.

Sonda NASA část vzorků z asteroidu ztratila, i tak jich má ale pořád dost

Věda a školy

Na dlouhou cestu zpět od Bennu by se sonda měla vydat letos na jaře, přičemž s příletem k Zemi se počítá v září 2023.

Pak OSIRIS-REx - podobně jako tomu bylo loni v prosinci při přepravě vzorků z asteroidu Ryugu japonskou sondou Hajabusa 2 - pošle vědcům jen malou kapsli se vzorky a potom už bude mít „volné ruce” na případnou další misi k jiným destinacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám