Hlavní obsah

V USA provedli zážeh nejsilnější měsíční rakety. Tentokrát podle plánu

• Aktualizováno

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) provedl ve čtvrtek osmiminutový test statického zážehu centrálního stupně rakety SLS (Space Launch System). Tato nejsilnější kosmická raketa má později dopravit astronauty na Měsíc. Její lednová zkouška úplně nevyšla, ale pokud se aktuální test skutečně vyhodnotí jako úspěšný, mohla by na první let, byť zatím bez lidí, vyrazit ještě letos.

Záznam: Testovací zážeh rakety, která bude vozit lidi na MěsícVideo: NASA TV

 
Článek

Agentura NASA dala čtvrtečnímu opakovanému testu prvního stupně nové supertěžké nosné rakety SLS zelenou a na Stennisově středisku ve státě Mississippi ke statické zkoušce (tj. raketa se neměla vznést) vše připravila.

Testovací zážeh raketových motorů se očividně povedl, trval osm minut a téměř 20 sekund, spotřebováno bylo kolem 2,6 milionu litrů paliva. Data z testu budou podrobena analýze.

„Dvouhodinové okno pro test se otevírá ve 20:00 SEČ,” napsal před akcí popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Nakonec k onomu testu prvního stupně SLS došlo až po 21:30 SEČ. Američané nabízeli živý přenos přímo ze střediska.

Nasimulovat délku letu na orbitu

Inženýři měli v plánu zážeh ukončit právě nejdříve až po osmi minutách z toho důvodu, aby mohli nasimulovat délku letu rakety na oběžnou dráhu.

Po ověřeních, že nedávno opravený „předventil“ kapalného kyslíku funguje, mohl tým specialistů pokračovat v přípravě samotného stupně, jeho čtyř motorů RS-25 vyvinutých ve spolupráci se společností Boeing i stanoviště B-2 na druhý statický zážeh.

Test motoru měsíční rakety skončil v USA předčasně

Věda a školy

Předchozí test, na který se nyní navázalo, se uskutečnil v sobotu 16. ledna. Trval však pouze 67,2 sekundy místo plánovaných osmi minut, než byl předčasně ukončen.

„V lednu totiž krátce po naběhnutí všech čtyř motorů do plného tahu vydal řídící počítač - na základě zaznamenané závady na motoru číslo 2 - příkaz k přerušení testu a vypnutí všech motorů. Později bylo upřesněno, že k nouzovému přerušení testu došlo v okamžiku, kdy palubní počítač zaznamenal anomálii v datech ze systému řízení naklápění motoru č. 2,” vysvětlil pro Novinky tuzemský odborník Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.

NASA: V lednu to nebyl neúspěch, ale raději to zopakujeme

Šéf NASA Jim Bridenstine tehdy odmítl předčasně ukončený test označit za neúspěch. „Byl to dobrý den. Máme velké množství dat, se kterými můžeme pracovat,” řekl podle serveru BBC.

Nakonec se ale rozhodlo, že bude celý proces osmiminutového hoření všech čtyř motorů zopakován.

„Po této zkoušce motorů bude celý stupeň rakety SLS odeslán do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kde bude v obří montážní hale VAB spojen s dalšími díly rakety SLS a kabiny Orion, připravovanými na letošní první misi programu Artemis,” doplnil Halousek.

NASA úspěšně zažehla obří motor pro návrat na Měsíc

Věda a školy

Odborníci už v hale VAB sestavili všechny části pomocných urychlovacích motorů na tuhé pohonné látky pro misi Artemis I. Jakmile na Floridu dorazí i centrální stupeň, bude vyzdvižen a usazen mezi tyto dva pomocné stupně.

První let v listopadu?

NASA zůstávala i před samotným čtvrtečním testem optimistická a nevylučovala první start této těžké rakety ještě letos v listopadu.

Foto: NASA

První stupeň rakety SLS tvoří jádro a motory.

Stroj SLS je klíčovou součástí nového amerického programu výzkumu Měsíce, který nese název Artemis. Bude se skládat ze tří etap. První (Artemis 1) bude nepilotovaný let nové lodi Orion kolem Měsíce a zpět na Zemi - má k němu dojít v listopadu 2021, jak už bylo zmíněno. Právě nosič SLS bude dopravovat Oriony do kosmu.

NASA při testu cíleně zničila nádrž rakety SLS. Vydržela neuvěřitelný tlak, libuje si šéf úřadu

Věda a školy

Druhou etapou (Artemis 2) bude stejný let Orionu kolem Měsíce, ale už s lidskou posádkou. Třetí etapa (Artemis 3) zahrnuje vysílání astronautů na vesmírnou stanici Gateway u Měsíce a později, předběžně v roce 2024, počítá s přistáním první ženy a dalšího muže na Měsíci.

Krásné přistání, zaznělo po dosednutí rakety Starship. Následoval výbuch

Amerika

Vývoj nové rakety SLS má nyní tříleté zpoždění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám