Hlavní obsah

NASA při testu cíleně zničila nádrž rakety SLS. Vydržela neuvěřitelný tlak, libuje si šéf úřadu

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) záměrně při tlakové zkoušce zničil obří nádrž připravované rakety SLS (Space Launch System), se kterou se chtějí Američané vrátit na Měsíc – má vynášet do kosmu loď Orion. S výsledkem testu je NASA spokojená, nádrž totiž vydržela výrazně větší zatížení, než na jaké byla zkonstruována, napsal portál Space.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničení nádrže rakety SLS při cíleném testuVideo: Reuters

 
Článek

„Záměrně jsme nádrž zatížili extrémními hodnotami a rozbili ji, protože uvedení systémů k bodu selhání nám poskytuje další informace, které nám pomohou stavět rakety chytře,“ poznamenal Neil Otte z týmu, který SLS vyvíjí.

Test únikového systému lodi Orion se povedl, hlásí NASA

Věda a školy

Pět hodin odolávala 260 procentům letové zátěže

Nádrž na kapalný vodík dokázala odolávat 260 procentům letové zátěže po dobu pěti hodin. Následně se objevil defekt, který vedl k roztržení nádrže. Místo, kde se závada objevila, se shodovalo s tím, které inženýři společnosti Boeing na základě analýz předem určili.

Výsledek označil šéf NASA Jim Bridenstine na svém Twitteru za úspěch.

Zkouška byla dalším krokem k dokončení centrální části SLS, která bude rozšířena o dva boční urychlovací stupně. Předpokládá se, že k testovacímu letu by raketa mohla odstartovat v červnu nadcházejícího roku.

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

S návratem astronautů na Měsíc pak NASA počítá v roce 2024. S pomocí SLS chce vesmírný úřad rovněž vybudovat stanici Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám