Hlavní obsah

NASA úspěšně zažehla obří motor pro návrat na Měsíc

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikam se neletělo, přesto šlo o důležitý dílčí krok americké kosmonautiky. Tamní vesmírný úřad NASA totiž ve středu 2. září v Utahu úspěšně otestoval posilovací motor centrálního stupně rakety Space Launch System (SLS), přičemž během zkoušky došlo k působivému ohnivému výbuchu. Událost byla součástí řady testů prováděných v rámci přípravy na měsíční misi NASA jménem Artemis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA v Utahu úspěšně otestovala raketový stupeňVideo: Reuters

 
Článek

Jednalo se o zhruba dvouminutový statický zážeh motoru na tuhé pohonné látky pro raketu SLS, konkrétně o zkoušku motoru FSB-1 (Flight Support Booster).

Podle agentury Reuters, která zveřejnila video z testu, budou data získaná z onoho zážehu využita k vyhodnocení nových materiálů a postupů ohledně vývoje raket SLS, zejména jejich urychlovacích stupňů. FSB-1 je jeden ze dvou bočních urychlovacích stupňů centrální části této rakety pro misi Artemis, která má nakonec dostat astronauty znovu na Měsíc.

Za čtyři roky na Měsíci?

Firma Northrop Grumman, která pro NASA velký motor dodala, již dříve provedla ověřovací i kvalifikační zážehy nutné pro první mise.

NASA při testu cíleně zničila nádrž rakety SLS. Vydržela neuvěřitelný tlak, libuje si šéf úřadu

Věda a školy

Spolu s raketou SLS se na budoucí první let chystá i kosmická loď Orion, kterou pak SLS vynese do vesmíru. První start je plánován na příští rok, první Orion se má při něm vydat na cestu okolo Měsíce.

První pobyt astronautů na Měsíci po půlstoletí potrvá 6,5 dne, oznámila NASA

Věda a školy

Ústředním cílem je po rozsáhlé sérii příprav docílit toho, aby se roku 2024 opět dotkla lidská noha lunárního povrchu. S pomocí SLS by Američané rovněž chtěli vybudovat stanici Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce. Je otázkou, zda smělé plány nezbrzdí pandemie koronaviru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám