Hlavní obsah

Před 50 lety přistála mise Apollo 14 na Měsíci. Astronaut Shepard si tam zahrál golf

– Mys Canaveral/Praha

Apollo 14, osmá pilotovaná mise stejnojmenného amerického vesmírného programu, trvalo devět dní. Do dějin se mise zapsala jako v pořadí třetí, které se podařilo přistát na Měsíci. Kosmická loď s tříčlennou posádkou odstartovala z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral 31. ledna 1971 a 5. února přistála na měsíčním povrchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronaut Shepard předváděl před 50 lety na Měsíci golfové úderyVideo: NASA, AP

 
Článek

Do vesmíru dopravila astronauty raketa Saturn V, na vrcholu nesla velitelský modul Kitty Hawk a lunární modul Antares.

První hladké přistání na Měsíci. Před 55 lety to dokázala sovětská sonda Luna 9

Historie

Velitel mise Apollo 14 Alan Shepard, který vstoupil jako pátý člověk na povrch Měsíce, si tehdy jako vůbec první člověk na povrchu jediného přirozeného zemského satelitu zahrál golf, a to 6. února, připomněla agentura AP.

NASA poodhalila záhadu evoluce života na Zemi. Naši planetu chránil Měsíc

Věda a školy

Improvizovanou „holí” a jednou rukou (skafandr to jinak neumožnil) odpálil pouhé dva míčky, které podle odhadů dolétly do vzdálenosti přibližně 200 až 400 metrů. Shepard do jejich odpalu nemusel vložit velkou sílu, míčky letěly skoro samy – měsíční gravitace je ve srovnání se Zemí pouze šestinová.

„Rikša” nabrala 43 kg vzorků

Spolu s Shepardem vstoupil na měsíční povrch také pilot lunárního modulu Edgar Mitchell. Druhý pilot Stuart Roosa zůstal ve velitelské lodi, kde snímkoval pomocí speciální mapovací kamery s velkou rozlišovací schopností vybrané oblasti měsíčního povrchu.

Foto: Profimedia.cz

Posádka mise Apollo 14: zleva pilot velitelského modulu Stuart Roosa, velitel Alan Shepard a pilot lunárního modulu Edgar Mitchell

Astronauti z NASA s sebou na Měsíc také přivezli první vozítko, ručně taženou kárku, přezdívanou „rikša”, která nabrala přes 43 kilogramů vzorků z povrchu.

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Věda a školy

Lunární modul Antares poté 6. února odstartoval na zpáteční cestu a nedlouho poté se spojil s mateřskou lodí. Motor pak navedl velitelský a servisní modul na dráhu směrem k Zemi, kde posádka přistála o tři dny později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám