Hlavní obsah

Učitelský spolek chce školy otevřít, ale bezpečně. Vyjmenoval podmínky

Učitelé a ředitelé škol sdružení ve spolku Učitelská platforma oceňují, že se mají od března žáci postupně začít vracet do lavic, před jejich návratem však upozorňují na tři podmínky, které by podle nich měla vláda splnit: jasný plán návratu a karantény, pravidelné testování žáků aspoň jednou týdně a představení strategie očkování školních zaměstnanců.

Foto: Marcela Hálová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Musí být jasné, kdo a za jakých okolností se do školy vrátí a co se stane, když bude mít někdo pozitivní výsledek testu,” zdůraznila předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Žáci by měli být podle ní testováni alespoň jednou týdně a vláda by měla mít vypracovaný plán, jak bude očkován školní personál. „Při registraci k očkování by měli mít přednost pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci, kteří působí v těch typech a stupních škol, kde výuka stále probíhá,” dodala.

Od března se mohou žáci začít vracet do škol. Podmínkou budou negativní testy

Domácí

Míní tím nejen vyučující z 1. a 2. tříd základních škol, ale především učitele ve speciálních školách a školkách, které jsou otevřené nejdéle. „Učitelky a učitelé mateřských škol stejně jako těch speciálních jsou vystaveni největšímu riziku, protože zde není povinná ani rouška,” řekla Mazancová.

Nečekat na hygienu

Učitelská platforma rovněž požaduje jasná pravidla pro případ, že některý z žáků je pozitivní. Nemělo by tomu být jako dosud, kdy o karanténě rozhodovaly hygienické stanice. Pravidla by měla být plošná a platná pro všechny stejně, požaduje spolek.

Babiš chce zkusit testování žáků ve čtvrtek. Školy ho předběhly, už testují

Domácí

Testování žáků by podle platformy mělo být pravidelné a ve stanovené frekvenci minimálně jednou týdně – i přesto, že třídy pravděpodobně často skončí v karanténě, stále budou žáci do škol více chodit než nechodit. Dobrým příkladem jsou prý sportovní soutěže.

„Díky pravidelným testům občas některý tým spadne do karantény, ale soutěž jako taková běží relativně normálně. Testování ale musí být časté, nikoli symbolické,” poznamenala k tomu Ruth Konvalinková, ředitelka brněnské ZŠ Filipka.

Z půl milionu testů jen 211 nakažených, hlásí rakouské školy

Koronavirus

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

České školy by se podle názoru členů spolku mohly inspirovat rakouským modelem, kde jedna skupina žáků jde do školy v pondělí a v úterý, další skupina ve středu a ve čtvrtek a v pátek se učí distančně všichni, přičemž žáci jsou testováni vždy první den ve škole.

Do školy jen s negativním testem – pokud testy budou...

Od 1. března je každopádně vláda podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) připravena zahájit návrat studentů do škol. Nutné ale je, aby se podařilo zajistit dost antigenních testů. Návrat aspoň části žáků do škol je jednou z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o nouzový stav na dalších 14 dní.

Vláda shání miliony testů do škol

Domácí

Ministerstvo vnitra v úterý oslovilo dodavatele a výrobce šesti typů testů, které by se mohly používat k testování na covid-19 ve školách. Dodavatele vybere podle informace o ceně a harmonogramu dodávek, a to co nejrychleji, oznámil Hamáček.

Všechny testy, které jsou nyní k dispozici na trhu v ČR, podle něj vyžadují asistenci zdravotníka, a nejsou tedy schválené pro tzv. samoodběry. Podle záměru vlády by si žáci ve školách měli dělat právě samotesty, a to z kraje nosu.

Duševní zdraví některých dětí je v alarmujícím stavu, zařiďme jim návrat do škol, apelují odborníci

Věda a školy

Ministerstvo zdravotnictví v čele s Janem Blatným (za ANO) má podle Hamáčka také připravit návrh očkování učitelů. Využít by se např. mohla vakcína AstraZeneca, která nevyžaduje tak náročné podmínky pro skladování jako očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Navržené testování je zbytečně složité, říká šéf asociace ředitelů ZŠ

Domácí

Návrat maturantů SŠ i posledních ročníků VOŠ do lavic má podle harmonogramu MŠMT začít 1. března, ale tedy zřejmě jen když vláda sežene včas dostatek testů, kterých budou pro každotýdenní testování potřeba miliony. Týkat by se to totiž v první fázi mělo asi 100 tisíc žáků a učitelů, výrobci ale mají dodací lhůty delší.

Středoškoláci se dále mají podle vládního záměru vrátit k praktickému vyučování od 8. března. Žáci 9. ročníků ZŠ mají nastoupit 15. března, sdělil resort vedený ministrem Robertem Plagou (za ANO). Ale co další třídy základek? Nevíme...

Reklama

Související články

Plaga: Režim škol se měnit nebude

Bez ohledu na konec nouzového stavu zůstanou školy ve stejném režimu jako doposud. V pátek to bez dalších podrobností oznámil ministr školství Robert Plaga (za...

Výběr článků

Načítám