Hlavní obsah

Z půl milionu testů jen 211 nakažených, hlásí rakouské školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Školy ve Vídni a Dolním Rakousku, které minulé pondělí odstartovaly prezenční výuku žáků díky samovýtěrovým testům, hlásí velký úspěch. Z 500 tisíc provedených testů bylo odhaleno jen 211 asymptomatických případů nákazy koronavirem, píše server Krone.at. V ostatních spolkových zemích odstartovala za pomoci testů výuka v pondělí.

Děti v Rakousku se testují samy a vrátily se do školVideo: APA

 
Článek

„Fungovalo to lépe, než jsme očekávali nebo v co jsme doufali,“ nechalo se slyšet rakouské ministerstvo školství i zástupci učitelů. Testy byly přijaty velmi dobře, nezúčastnilo se jich minimum žáků, jejich počet se odhaduje na jedno až dvě procenta.

V uplynulém týdnu bylo provedeno celkem 500 tisíc testů, z nichž bylo jen 211 pozitivních (132 studentů a 79 pedagogů). Více nakažených bylo ve Vídni (151), v Dolním Rakousku jich bylo jen šest desítek.

Školáci v Rakousku jsou zpět v lavicích. Bezbolestné testy si dělají sami před výukou

Koronavirus

Antigenní testy se provádějí výtěrem z přední části nosu, nikoliv z nosohltanu, což je snadné a bezbolestné. Testy si zvládají děti dělat samy. Odběrovou štětičku zasunou pouze zhruba dva centimetry do nosu, několikrát otočí a štětičku vsunou to prostoru karty, kterou následně zakape dospělý přesnou dávkou roztoku. Výsledek je znám do 15 minut.

Rakouští školáci si chválí covidové testy z nosu. Česko vyčkává

Domácí

Prezenční výuka se od pondělí vrací i do škol v dalších spolkových zemích Rakouska. V pondělí se provedlo celkem 700 tisíc samovýtěrových testů. Zatím to funguje tak, že v základních školách je prezenční výuka pro všechny testované, na středních školách se učí na směny.

Zvláštní režim panuje momentálně v Tyrolsku pro žáky a studenty, kteří navštěvují vzdělávací zařízení v jiné spolkové zemi. Musí zatím zůstat doma a učí se online.

Reklama

Výběr článků

Načítám