Hlavní obsah

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské letní tábory jsou oproti loňsku dražší, hlavně kvůli růstu cen energií, pohonných hmot, potravin či pronájmů. I za nekomerční tábory pořádané mládežnickými organizacemi zaplatí rodiče o zhruba 10 procent více než před rokem. Vyplývá to z informací od zástupců těchto spolků, které poskytla Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). Zájem o tábory ale zůstává velký, někde dokonce vzrostl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle mluvčí skautů Barbory Trojak lze předpokládat, že ceny za tábory se zvýší především kvůli vyšším cenám potravin.

„Jídlo je v táborovém rozpočtu nejvyšší položka, další může být pronajatá táborová louka. Naši vedoucí jsou dobrovolníci, takže žádnou finanční odměnu za svou práci nedostávají,“ připomněla. Odhadla, že průměrná cena za dvoutýdenní skautský tábor se nyní pohybuje mezi 3000 a 4000 Kč.

Např. skautské středisko z Městce Králové na Nymbursku pořádá letní tábory již téměř 30 let na stejném tábořišti. Letos poprvé po pěti letech museli organizátoři o 20 procent zdražit. Za dva týdny zaplatí rodiče 3400 korun.

FOTO: Poslední sbohem pro Hroznýše. Lidé se rozloučili s Eduardem Markem

Domácí

Zájem o letní dětské tábory ve Středočeském kraji je obecně velký. I přes mírné zdražování pobytů už zbývají podle pořadatelů poslední místa.

Volnočasový klub Děti v akci! pořádá letos v létě osm příměstských táborů v okolí Zákolan na Kladensku. Kapacita každého je 15 až 30 dětí. „Největší zájem bývá poslední roky o tábor filmový a výtvarného tvoření,“ řekla za klub Zuzana Kočířová.

Kroužky pro děti stojí tisíce a podraží

Věda a školy

Podle ní ještě nejsou plně obsazeny všechny tábory, ale klub plánuje uspořádat všechny. Evropská dotace umožňuje klubu tuto službu nabízet téměř zdarma: vybírá jen symbolický poplatek na potřeby do lékárničky, hygienické potřeby, případně na vstupné a jízdné.

„Rodiče mobilizují“

Vyšší zájem o prázdninové dětské tábory než v letech před pandemií koronaviru eviduje jejich největší organizátor v Plzeňském kraji, Středisko volného času Radovánek. Letos připravilo 102 vícedenních táborů, o desetinu více než v předcovidovém roce 2019. „Zatím jsou naplněné téměř tři čtvrtiny kapacity,“ sdělila koncem minulého týdne ředitelka Eva Tischlerová. Ceny táborů mimo města, tedy pobytových, vzrostly až o 10 procent.

Podle Tischlerové pořádal Radovánek tábory i v době covidu, ale rodiče se báli, že se budou rušit a že nedostanou zpět peníze. „Situace se ale letos uklidnila a rodiče naopak zjišťují, že děti jsou po době covidu obézní, lenivé, bez zájmu o přírodu a sporty. Rodiče tak nyní mobilizují výchovné aspekty, aby děti něco dělaly a byly zapojené v týmu,“ popsala.

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Děti

Plzeňská zoo pořádá letní tábor 20. rokem, osm různých příměstských táborů nabízí např. plzeňské science centrum Techmania. Děti se mohou vydat za tajemstvím lidského těla, na Mars, za Vikingy, poznat dopravní prostředky, věnovat se tvoření a výtvarné práci nebo se stát detektivy a špiony a řešit hádanky a záhady.

Nečekaně vyšší náklady

Velký zájem o pobytové i příměstské dětské tábory zaznamenali letos i jejich organizátoři v Moravskoslezském kraji. Organizace ale často bojují s cenami.

Studentům po jízdném zdražily o stovky měsíčně i koleje

Ekonomika

„Kalkulace jsme dělali v lednu a tábory a jejich ceny zveřejnili v únoru. Nikdo nečekal, že se náklady takto dramaticky zvednou,“ řekl Jan Firla, zástupce ředitele karvinského střediska Juventus.

Fenomén příměstských táborů

Zájem opět narůstá i na jihu Čech. V minulosti bylo standardem, že děti jezdily až na třítýdenní tábory. Poslední roky ale řada zájemců vyhledává kratší turnusy. Fenoménem jsou příměstské tábory, děti na nich mají program přes den a večer se vracejí domů.

Velký zájem o příměstské a pobytové tábory hlásí i domy dětí v Libereckém kraji. V Liberci byly tři čtvrtiny kapacity táborů obsazené během jediného dne.

I přes svůj mladý věk ve svém oboru vynikají. Zlatý oříšek ocenil talentované děti

Domácí

Také některé dětské tábory v Ústeckém kraji kvůli vyšším nákladům zvýšily ceny. Teplický Bomba tábor zdražil asi o 10 procent, zároveň se ale snažil šetřit na dopravě a změnil ubytování. „Přihlášky jsme spustili na začátku prosince a měli jsme to za 13 minut plné,“ uvedl za pořadatele Štěpán Šlechta.

Letní dětské pobytové tábory v Královéhradeckém kraji jsou z většiny obsazené, zbývají poslední volná místa. Někteří provozovatelé kvůli růstu cen potravin a energií zvažují zdražení pobytů řádově o několik procent. V nabídce jsou tradiční tábory věnované přírodě a péči o zvířata, turistické pobyty i třeba tábory nabízející výuku cizích jazyků.

Ceny za týden pobytu se v kraji zatím nejčastěji pohybují od 2000 do 3000 korun. V posledních letech i zde roste zájem o příměstské letní tábory, na kterých děti nenocují.

Na podporu výuky či psychology chce MŠMT rozdělit devět miliard korun z evropských fondů

Věda a školy

Příkladem mohou být hudební příměstské tábory v Českém ráji. Jde o prázdninové týdenní setkávání, během něhož se děti seznámí s novými nástroji, na které se naučí hrát. Prožijí si muzikoterapeutickou relaxaci, vyzkouší si hudební tvorbu. Osvojí si práci s dechem a hlasem, což je propojeno s jógovým cvičením. Vytvoří si též jednoduchý hudební nástroj, podílet se budou na vaření oběda. Tábory jsou určeny dětem ve věku od tří do 10 let.

„O mé příměstské hudební tábory je rok od roku větší zájem. Přičítám to tomu, že tábory nabízím dětem již od věku tří let, kdy možnost vyzkoušet si hru na velké množství hudebních a muzikoterapeutických nástrojů běžně nemají. Formou hry u nich rozvíjím harmonické, melodické a rytmické cítění,“ vyjádřila se pro Novinky pořadatelka příslušných táborů, hudební lektorka a harmonikářka Lucie Eva Doušová.

Soudí, že svou roli zde hrají i lokality, ve kterých tábory realizuje. „V Českém ráji je to malebná vesnička Veliš u Jičína, a pak jde nově ve spolupráci s Českou obcí sokolskou i o Michnův palác na pražské Kampě. Děti se ke mně a mé jezevčici Viki, která jim poskytuje canisterapii, vracejí každý rok a přibývají nové,“ poznamenala.

Terapeutičtí koně, psi i slepice pomáhají v domově pro seniory cítit se jako doma

Domácí

Doušová doplnila, že letos nabídla spolupráci absolventkám pedagogických škol, které u ní mohou získat praxi a zároveň je to pro ně podle jejích slov netradiční brigáda.

Většina prázdninových termínů ve Veliši už je podle webu obsazených, volné kapacity má srpnový termín a pak zmíněná akce v Praze.

Na stejné místo jako dříve

Značný zájem je i o tábory, které pořádá zlínský Dům dětí a mládeže Astra. Rodičům podle domu Astra vyhovuje koncept podobný pobytu ve škole či mateřské škole v průběhu roku. Řada turnusů se letos zaplnila dříve než obvykle, jak oznámili i pořadatelé táborů v Olomouckém kraji. Obsazena je také většina táborů v Karlovarském kraji.

Ačkoli i pořadatelé letních táborů v Pardubickém kraji často museli proti loňsku zdražit, zájem rodičů poslat děti na pobytový nebo příměstský tábor ani tak není menší. Rodiny také často vybírají tábory rutinně, pošlou děti na stejné místo jako v předchozích letech, zjistila v anketě ČTK.

Hudební výuka z dětí Einsteiny neudělá, odhalili vědci

Koktejl

Nicméně na Vysočině je letos zájem o příměstské tábory menší. Pobytové tábory jsou naplněné jako v předchozích letech. „Menší zájem u příměstských táborů si neumíme vysvětlit. Myslím si, že je to finanční otázka. Místo příměstského tábora se snaží rodiče dát děti k babičce, protože už to začíná být trochu finančně náročnější,“ zmínil předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina Jan Burda.

Violoncello z tiskárny tvoří učitel a programátor

Muži

Tábory pořádají i soukromé subjekty, např. o tábory na ranči Vránov u Sokolova je i letos poptávka. Plný stav tam měli navzdory epidemii koronaviru i minulé dva roky. Podle provozovatelky Šárky Vránové jsou kapacity naplněné už tradičně od ledna, proto pro letošek nestihli v důsledku obecného zdražování zvýšit ceny.

V posledních letech je však podle ní problém sehnat kvalifikované pracovníky. Nejvíce chybí vedoucí táborů, zdravotníci, ale i kuchaři a pomocné síly do kuchyně. „Buď nedostanou dovolenou v práci, nebo nemají o podobný přivýdělek zájem,“ podotkla Vránová.

EDUin: Pro uprchlíky by měly být letos letní kempy

Podle neziskové organizace EDUin by navíc mělo ministerstvo školství podpořit konání letních vzdělávacích kempů pro ukrajinské uprchlíky – podobně, jako to udělalo loni pro žáky českých škol po výuce na dálku.

Na táborech budou pilovat češtinu

Věda a školy

Kempy by podle vzdělávací společnosti mohly dětem pomoct s češtinou a integrací do společnosti.

Ministerstva školství a práce stanovila podobu kurzů češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny

Věda a školy

MŠMT již dříve oznámilo, že na kurzy češtiny a adaptační skupiny pro Ukrajince může do konce srpna rozdělit dotace ve výši 1,4 miliardy korun. Z toho je 150 milionů na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let a 1,25 miliardy může jít na adaptační skupiny pro děti od tří do 15 let.

FOTO: Skauti provozují pro uprchlíky už druhý hotel v Praze

Válka na Ukrajině

Např. skauti chtějí účast svých nových členů z Ukrajiny na táborech podpořit i finančně. Křesťanské sdružení mladých lidí (YMCA) vyčlenilo pro běžence na táborech 105 míst, které jim chce zaplatit pomocí veřejné sbírky. „Klub Pathfinder pro ukrajinské děti připravuje letní adaptační skupiny s kapacitou pro asi 40 dětí,“ dodal jeho předseda Roman Buchtel.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Výběr článků

Načítám