Hlavní obsah

Studenti zdravotnických škol nesmějí od března bez očkování na praxi. Asociace se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace zdravotnických škol ČR by přivítala, pokud by nová vláda co nejdříve specifikovala kritéria vyhlášky o povinném očkování. Zatím se vyhláška platná od března 2022 vztahuje i na studenty zdravotnických škol, přičemž podle ní by na povinnou praxi mohli jen žáci po minimálně dvou dávkách očkování proti koronaviru.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Vyhláška od března 2022 zavádí povinné očkování proti onemocnění covid-19 pro osoby nad 60 let a vybrané profese, resp. osoby. Týká se tedy i studentů zdravotnických SŠ.

Senátoři podali stížnost k Ústavnímu soudu na povinné očkování. Polarizuje společnost, míní

Domácí

„Bez povinné praxe pak studenti nemohou školu dokončit. A žáci třetích ročníků ji absolvují ve druhém pololetí,” uvedl předseda Asociace zdravotnických škol ČR a ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích Karel Štix.

„Vím od některých škol, že praxi mají naplánovanou třeba na březen. Proto potřebujeme vědět, jak postupovat,” dodal Štix.

Ředitel by vyhlášku zrušil

Vyhlášku o povinném očkování prosadila vláda v demisi Andreje Babiše (ANO). Nový kabinet pod vedením Petra Fialy (ODS) avizoval, že vyhlášku upraví. Chtěl např. zrušit povinné očkování pro seniory nad 60 let.

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Domácí

„Ale zatím se s vyhláškou nic nestalo a stále platí v původní podobě. Proto bychom přivítali, pokud by ji nová vláda co nejdříve přezkoumala,” poznamenal Štix.

„Nejčistší by ale bylo vyhlášku úplně zrušit,” vyjádřil se pro Novinky. Podle něj totiž vnáší do šílených životů lidí ještě více zmatků a nejistoty. „Nechť tato vláda připraví návrh, který bude diskutován odborníky a lidmi z praxe,” nechal se slyšet.

Třetina žáků SŠ není spokojená s volbou svého oboru, zjistil průzkum

Věda a školy

Asociace zdravotnických škol ČR sdružuje 77 škol. Štix zmínil, že přesně neví, kolik jejich studentů má dokončené dvě dávky očkování.

„Mohu mluvit za naši školu, kde přibližně z osmi stovek studentů absolvovalo dvě dávky asi 60 procent,” uvedl Štix.

„Ale někteří další mají za sebou první dávku, jiní zase po prodělaném covidu na očkování ještě nesmí a další nemohou dostat vakcínu z jiných zdravotních důvodů. A tyto všechny skupiny současná vyhláška svým způsobem diskriminuje,” dodal.

Někteří dokonce zvažují ukončení studia

Vyhlášku o povinném očkování profesních skupin proti covidu-19 vnímají i mnozí další ředitelé středních zdravotnických škol, jejichž studentů se má týkat, jako problém.

Z vyjádření ředitelů pro ČTK vyplynulo, že důvodem je zejména neochota řady studentů, případně jejich zákonných zástupců, k očkování.

Zájem o třetí dávku je velký. Není na co čekat, zní z očkovacích center

Domácí

Někteří žáci chtějí podle nich kvůli vyhlášce, která má platit od března, studium i ukončit.

Například na třebíčské zdravotní škole chce kvůli vyhlášce podle ředitelky Lenky Francové ukončit studium pět žáků. Ředitelka v souvislosti s vyhláškou poukázala na to, že studenti dostali podmínku, kterou neznali při zahájení studia.

Nicméně většina žáků daných škol očkována je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám