Hlavní obsah

Zájem o třetí dávku je velký. Není na co čekat, zní z očkovacích center

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už došlo i na plnoleté. Od úterka se mohou hlásit o posilující dávku po pěti měsících všichni starší 18 let. Už v ranních hodinách se registrovaly první tisíce zájemců. Někteří ale nechtějí čekat, až dostanou volný termín, a vyrazili rovnou do některého z bezregistračních center.

Foto: Hájek Vojtěch, ČTK

Lidé stojí ve frontě na očkování proti nemoci covid-19, 4. ledna 2022 v teplickém obchodním centru Fontána.

Článek

„Je to teď po pěti měsících, rozbíhá se nám tu omikron, tak jsem si říkala, že není na co čekat,“ popsala Právu sedmadvacetiletá Michaela, která hned ráno zamířila do bezregistračního centra v OC Kotva v centru Prahy. „Beru to jako zodpovědné,“ dodala.

V odpočinkové zóně po očkování posedávaly v tu chvíli další zhruba dvě desítky lidí. Hodinu po otevření se tvořila jen kratší fronta a svižně postupovala. K úterní 17. hodině tam naočkovali přes 1000 lidí, většina přišla kvůli pře­očkování.

Rozhodl jsem se především proto, že jedu do Itálie na hory a tam má třetí dávka jistou výhodu. Druhá motivace byla chránit sebe a své zdraví.
Petr, 31 let

„Přišel jsem asi o půl desáté a ve tři čtvrtě jsem už měl celé kolečko za sebou,“ řekl Právu jednatřicetiletý Petr. I on přišel pro třetí dávku.

Senátoři podali stížnost k Ústavnímu soudu na povinné očkování. Polarizuje společnost, míní

Domácí

„Vystát si frontu, vyplnit formulář, očkování a teď tu ještě chvíli sedím,“ dodal. „Rozhodl jsem se především proto, že jedu do Itálie na hory a tam má třetí dávka jistou výhodu,“ vysvětlil. V celé EU se od února zkrátí platnost očkovacího certifikátu na devět měsíců, v Itálii ale budou pravidla přísnější. Tamní vláda bude od února uznávat certifikát jen půl roku. „Druhá motivace byla chránit sebe a své zdraví,“ doplnil pan Petr.

Bez čekání

Do bezregistračního centra šel najisto. Z informací od kamarádů a na internetu mu jasně vyšlo, že k přeočkování se tam dostane nejsnáze.

Čtvrtá dávka vakcíny pětinásobně zvýší protilátky, ukazuje izraelská studie

Blízký a Střední východ

„Průchod je tady nejrychlejší. Přihlásil jsem se i oficiálně přes registrační portál, ale tam mi nabídli termín až někdy 11. ledna, i když jsem se objednával už týden před Vánoci,“ popsal Právu. „Kdežto tady jsem přišel a za 15 minut bylo vše hotovo,“ dodal.

Rychlé odbavení si pochvalovaly i další dvě dámy sedící opodál. Jedna z nich přijela až z Hradce Králové, byť původně jen kvůli návštěvě své přítelkyně. „Je to tam složité a čeká se. I bez registrace je možné zajít do královéhradecké fakultní nemocnice jen ve všední den odpoledne,“ vysvětluje žena.

Falešný certifikát za sedm tisíc. Policie stíhá pracovnice očkovacího centra

Krimi

„Ani jedna nemáme v pořádku zdraví a obě se staráme o rodiče ve starším věku,“ přiblížila její přítelkyně důvod, proč si přišly pro třetí dávku. „Pracuji navíc v obchodě a máme hrůzu z nemocnice, kam se nechceme dostat. Ke všemu máme v rodině zdravotníky, takže víme, jak je to pro ně náročné,“ dodává padesátnice.

Plno na dva týdny

Posilující dávku očkování má v Česku už téměř 2,5 milionu lidí. Denně ji ve všední den dostávají desítky tisíc zájemců. Ministerstvo i odborníci ji doporučují především rizikovým skupinám a seniorům. Kvůli nastupující vlně omikronu je nemusí základní očkování dostatečně ochránit před hospitalizací a vážným průběhem a třetí dávka ochranu posílí.

V Česku je 86 míst, kam mohou přijít lidé na očkování proti covidu bez předchozí registrace. Posilující dávku ale nepodávají všude. Takových míst je asi sedm desítek, jejich přehled je na stránkách ockoreport.uzis.cz. Zdaleka nejvíc (17) jich je v Praze. Po jednom v celém regionu mají naopak v Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V některých případech je možné vybrat si typ vakcíny pro přeočkování. Dostupná je látka od Pfizeru nebo od Moderny.

Denně i přes tisíc

Doba čekání se liší místo od místa. Podle dostupného personálu i množství zájemců. Zatímco někde se tvoří dlouhé fronty čekatelů, jinde to odsýpá. Třeba liberecká krajská nemocnice dokáže denně naočkovat až 1100 zájemců. Reálně jsou jejich počty nižší, do 800 lidí za den.

Americká armáda testuje vakcínu proti všem variantám covidu a SARS

Amerika

„Zvládáme to rychle. Před koncem roku museli lidé čekat den či dva, ale teď jsme poptávku uspokojili a termín je zpravidla do druhého dne,“ sdělil Právu mluvčí Václav Řičář.

Naopak v brněnské FN u svaté Anny je pro registrované plno až do 18. ledna. „Je to dáno velkým zájmem i omezeným množstvím personálu, ale také kapacitami daných prostor,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka se na přeočkování čeká zhruba týden. „Všem zájemcům doporučujeme využít možnost nechat se očkovat na hlavním nádraží, kde to jde bez čekání,“ podotkla mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Vytíženost je tam zhruba poloviční.

Kde hledat seznam očkovacích míst
https://ockoreport.uzis.cz/
Na stránce je možné vyfiltrovat si jen centra bez registrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám