Hlavní obsah

Ruští kosmonauti vyrazili na procházku do vesmíru

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nějaké době čekala členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) směna mimo uzavřené prostory orbitálního komplexu. Na zhruba pět a půl hodiny dlouhou „vesmírnou procházku” se vydali dva ruští kosmonauti: Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov. Mají u ISS mj. připravit půdu pro přílet nového laboratorního modulu Nauka.

Záznam: Dva ruští kosmonauti vystupují z ISS do vesmíruVideo: NASA TV

 
Článek

Ruská dvojice otevřela poklop přechodové komory vedoucí do volného vesmíru v 16:12 SEČ. Původní plány zmiňované ruskou státní korporací Roskosmos i americkým úřadem NASA hovořily o tom, že mise začne již v půl čtvrté odpoledne našeho času.

Jak uvádí na svém Twitteru ruská agentura, je to poprvé, co členové posádky vystupují do otevřeného kosmického prostoru ze staničního modulu Poisk.

Příprava na Nauku

Hlavním úkolem Ryžikova a Kuď-Svěrčkova, pro které to bude první zkušenost se směnou „venku” na oběžné dráze, je podle Roskosmosu připravení vhodného dokovacího prostoru pro budoucí příjezd modulu Nauka a namontování příslušného zařízení na vnější povrch ISS.

Víceúčelový laboratorní modul Nauka je chystaný ruský modul, který bude připojen k modulu Zvezda na ruské části stanice a v jeho útrobách najdou místo zásoby, záložní kontrolní systém i několik vědeckých přístrojů. Po několika odkladech by měl být na ISS dopraven příští rok v dubnu.

Foto: Twitter Roscosmos

Ilustrační snímek

Během své práce musejí kosmonauti každopádně ještě zkontrolovat vzduchotěsnost výstupního otvoru modulu Poisk, vyměnit odnímatelný panel regulátoru průtoku kapaliny na funkčním nákladním bloku Zarja, vyčistit okno servisního modulu Zvezda či přepnout speciální anténu Tranzit-B z modulu Pirs do modulu Poisk, píše Roskosmos na svém webu.

Předchozí výstupy do vesmíru v rámci ruského programu se prováděly z modulu Pirs, který se v současné době připravuje na vyjmutí z orbitální laboratoře.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

K ISS v úterý ráno navíc dorazili čtyři astronauti na palubě vesmírné lodi Crew Dragon vyvinuté soukromou společností SpaceX. Jde o první plnohodnotnou misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností, na níž se podílí NASA. Přiletěli Američané Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči.

Dva Rusové a Američan se po půlroce na ISS vrátili na Zemi

Věda a školy

Kromě této čtveřice a dvou zmiňovaných ruských kosmonautů (přičemž z Ryžikova je teď velitel ISS) krouží v tomto komplexu kolem Země ještě americká astronautka Kate Rubinsová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám