Hlavní obsah

Dva Rusové a Američan se po půlroce na ISS vrátili na Zemi

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

V Kazachstánu bezpečně přistál návratový modul lodi Sojuz MS-16 s americkým astronautem Christopherem Cassidym a ruskými kosmonauty Anatolijem Ivanišinem a Ivanem Vagnerem, kteří strávili 196 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze Země. Na Twitteru o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tři astronauti z USA a Ruska se po půlroce na ISS vrátili na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

Během onoho zhruba půlroku planetu obkroužili 3136krát a uletěli více než 133 milionů kilometrů.

V kazašské stepi přistáli podle plánu ve čtvrtek těsně před devátou hodinou ráno místního času, konkrétně ve 4:54 SELČ. Přímo od ISS se jejich plavidlo odpoutalo v 1:32 SELČ. Po nezbytné lékařské prohlídce astronauti na palubě vrtulníku odletěli do blízkého města Džezkazgan, poté je čeká cesta domů.

Kosmonauti na ISS opravili toaletu i výrobu kyslíku

Věda a školy

Podle agentury AP se kvůli koronavirové pandemii museli podrobit všichni členové záchranného týmu, kteří návratový modul vyzvedávají, testům na virus SARS-CoV-2. Karanténou museli projít i rodinní příslušníci kosmonautů, aby se s nimi mohli setkat už krátce po přistání bez rizika, že je nakazí.

Trojice byla na ISS od dubna, Cassidy v součtu se svou dřívější misí už strávil v kosmu celkově 378 dní - jen čtyři američtí astronauti byli ve vesmíru déle, připomíná agentura Reuters. Na prvním místě mezi nimi je Peggy Whitsonová se 665 dny.

Američané už chtějí létat svými loďmi

V rámci pravidelného střídání posádek Cassidyho, Ivanišina a Vagnera na oběžné dráze nahradili Američanka Kate Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov, kteří na stanici doletěli minulý týden. Právě Ryžikov převzal od bývalého „náčelníka” Cassidyho velení nad orbitálním komplexem.

Drak ožil. Astronauti popsali cestu atmosférou v lodi Crew Dragon

Věda a školy

Kromě toho strávili v létě na stanici dva měsíce Američané Robert Behnken a Douglas Hurley, které do vesmíru koncem května poprvé dopravila loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX.

Další let SpaceX se čtyřmi lidmi na palubě, jelikož Američané již nechtějí být závislí na ruských Sojuzech a platit si v nich místa, by měl k ISS vyrazit v listopadu, úřad NASA ale zatím přesné datum neuvedl.

Z Bajkonuru odstartoval Sojuz s novými členy posádky ISS. Na místě byl za rekordní tři hodiny

Evropa

Rubinsová ještě ale letěla - nyní mimořádně rychlým - Sojuzem.

Reklama

Související články

Z ISS uniká vzduch

Z ruského modulu Zvezda Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) uniká vzduch ve větším než normativním množství a zřejmě bude potřeba dopravit na orbitální komplex...

Výběr článků

Načítám