Hlavní obsah

Ruští kosmonauti absolvovali první letošní pracovní směnu na oběžné dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov provedli ve středu první letošní pracovní směnu posádek Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v otevřeném kosmickém prostoru. Splnili několik úkolů týkajících se propojení dvou nových ruských modulů Nauka a Pričal, které se s orbitálním komplexem spojily loni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosmonauti Škaplerov a Dubrov absolvovali první letošní pracovní směnu vně ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Ruští kosmonauti Škaplerov a Dubrov strávili mimo vnitřní prostory stanice sedm hodin, 11 minut a 25 sekund (13:17-20:28 SEČ),“ shrnul odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Harmonogram práce byl podle ruské vesmírné korporace Roskosmos rozplánovaný na celkových šest hodin a 40 minut, nakonec tedy ale venku strávili o něco delší dobu. Pro Dubrova šlo už o čtvrtou pracovní směnu vně ISS a pro Škaplerova o třetí.

Více možností pro kotvení lodí

Podstatou práce kosmonautů bylo integrovat uzlový modul Pričal („Kotviště“) do systému stanice přes Nauku, k níž se připojil 26. listopadu.

Ruský uzlový modul Kotviště se úspěšně spojil s ISS

Věda a školy

Podle Roskosmosu zvyšuje Pričal technické a provozní schopnosti ruské části ISS. Rozšířil možnosti přistávání ruských kosmických lodí, připomíná agentura Reuters - a to včetně připravované nové lodě Orel. Najednou se k uzlovému modulu může připojit až pět aparátů.

Roskosmos uvedl, že díky středeční práci Škaplerova a Dubrova byl Pričal integrován do systému ruské části stanice a nyní je připravený k přistání pilotovaných a nákladních lodí.

ISS by mohla fungovat až do roku 2030

Věda a školy

Dvojice kosmonautů mj. připevnila zábradlí mezi Pričalem a Naukou usnadňující pohyb při práci venku. Škaplerov s Dubrovem nainstalovali a také zapojili mezimodulové komunikační kabely a antény navigačního systému Kurs, který je nezbytný pro přibližování a přistávání lodí na ISS. Nainstalovali na Pričal i dokovací terč potřebný rovněž ke spojení s přistávajícími kosmickými aparáty.

Podle Roskosmosu je nyní uzlový modul připravený na své první přistání lodi. Mělo by se tak stát 18. března, na kdy je naplánovaný přílet Sojuzu MS-21 se třemi ruskými kosmonauty: Olegem Artěmjevem, Denisem Matvejevem a Sergejem Korsakovem.

Krátký výpadek komunikace

Během pracovní směny Škaplerova a Dubrova došlo podle agentury TASS ke čtvrthodinovému výpadku komunikačního spojení s pozemním řídicím střediskem. Středisko sice dobře slyšelo kosmonauty, ti však neslyšeli pokyny ze Země.

Na dočasný problém byli upozorněni prostřednictvím amerických kolegů, kteří sledovali práci ruské dvojice ze stanice.

Fotograf na Opavsku zachytil průlet ISS před prvním letošním měsíčním úplňkem

Věda a školy

Posádku ISS nyní tvoří vedle Škaplerova a Dubrova astronauti amerického vesmírného úřadu NASA Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barronová a Mark Vande Hei a astronaut Evropské kosmické agentury (ESA), Němec Matthias Maurer.

Samotný modul Nauka k ISS dorazil 29. července po 14letém zpoždění proti původním plánům. Poskytuje spojovací uzel pro pilotované lodě Sojuz a nákladní Progress, umožňuje přečerpávat palivo z nádrží lodí Progress na ISS, řídit orientaci stanice vlastními motory, vyrábět kyslík pro šest lidí a regenerovat vodu z moči.

Ruští kosmonauti zapojili modul Nauka. Před plným zprovozněním je čeká spousta práce

Věda a školy

Modul je též vybaven evropským robotickým ramenem ERA, které umožní manipulace na vnější straně orbitální laboratoře bez potřeby pracovních směn posádky v otevřeném vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám