Hlavní obsah

Ruští kosmonauti zapojili modul Nauka. Před plným zprovozněním je čeká spousta práce

Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zapojili nový modul Nauka do orbitálního komplexu, informovala agentura AP. Jejich pracovní pobyt ve volném kosmickém prostoru trval minulý týden z pátku na sobotu sedm hodin a 54 minut. Původně měla naplánovaná práce trvat přibližně šest a půl hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští kosmonauti instalovali kabely vně orbitálního komplexuVideo: NASA, AP

 
Článek

Jak připomněl tuzemský odborník Michal Václavík z České kosmické kanceláře, mise v otevřeném vesmíru probíhala od pátku v 16:41 SELČ do soboty v 0:35 SELČ.

Šlo o první ze série pracovních směn ve volném kosmickém prostoru věnovaných zprovozňování víceúčelového laboratorního modulu Nauka, který k ISS dorazil 29. července. Další směnu naplánovalo operativní řídící středisko Novickému a Dubrovovi na čtvrtek 9. září.

Ruský modul Nauka už zdárně kotví u ISS, způsobil tam ale komplikace

Věda a školy

Zmíněný (zatím poslední) výstup byl v pátek 3. září zahájen z modulu Poisk v ruském segmentu ISS, jako první se venku objevil Dubrov. Šlo o 242. pracovní směnu ve volném prostoru na podporu dokončování, údržby nebo modernizace laboratoře na oběžné dráze. Jen letos už bylo takových výstupů mimo útroby orbitálního komplexu deset. Pro oba ruské kosmonauty to byla druhá taková směna v jejich kariéře.

Dragon přivezl na ISS robotickou paži, beton, zmrzlinu a mravence

Věda a školy

Dvojice splnila hlavní úkol: připojit kabely napájecího systému k novému modulu. Rovněž částečně připojila ethernetové kabely pro síťové propojení a namontovala část zábradlí usnadňující kosmonautům při práci venku přechod mezi jednotlivými částmi modulu.

Spojovací uzel, výroba kyslíku či toaleta

Nauka je prvním novým modulem v ruské části ISS od roku 2010. Posádka bude muset před jeho plným zprovozněním vykonat mnoho úkonů včetně jedenácti výstupů do volného vesmíru.

Modul má rozšířit technické a provozní schopnosti ruského segmentu ISS. Poskytne spojovací uzel pro pilotované lodě Sojuz a nákladní Progress, umožní přečerpávat palivo z nádrží lodí Progress na ISS, řídit orientaci stanice vlastními motory, vyrábět kyslík pro šest lidí a regenerovat vodu z moči.

Prodlužovat životnost ruské části ISS je ruská ruleta, varuje šéfkonstruktér

Svět

Ruští kosmonauti mají také v Nauce druhou toaletu a kajutu pro třetího člena posádky. Modul je vybaven evropským robotickým ramenem ERA, které umožní manipulace na vnější straně orbitálního komplexu bez potřeby pracovních směn posádky v otevřeném vesmíru.

Čínští kosmonauti mají za sebou už druhou úspěšnou směnu vně své vesmírné stanice

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám