Hlavní obsah

ISS by mohla fungovat až do roku 2030

Moskva

Národní kosmické agentury, které jsou partnery v projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), daly najevo záměr prodloužit provoz stanice do let 2028 až 2030. Uvedl to šéf ruského vesmírného úřadu Roskosmos Dmitrij Rogozin v rozhovoru, který ve středu zveřejnila agentura Interfax. Podle dosavadní dohody účastníků projektu by měla stanice fungovat do roku 2024.

Foto: Handout, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

Podle Rogozina zástupci všech agentur partnerských zemí, včetně Roskosmosu, na červencovém zasedání Mnohostranné koordinační rady (MCB) programu ISS potvrdili, že při řádném technickém zabezpečení je stanice schopná provozu na nízké oběžné dráze kolem Země až do roku 2030.

Hodnocení technické proveditelnosti takového prodloužení uživatelnosti orbitálního komplexu je přitom „prakticky dokončeno“, sdělil šéf Roskosmosu.

„Od NASA jako koordinátora programu ISS očekáváme v blízké budoucnosti oficiální návrh na prodloužení letu ISS do let 2028–2030,“ dodal v této souvislosti.

Sojuz zaparkoval na orbitě. Japonští vesmírní turisté už jsou na palubě ISS

Svět

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem pěti kosmických agentur: amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), ruského Roskosmosu, Evropské kosmické agentury (ESA), japonské JAXA a kanadské CSA. V rámci ESA je zapojeno 11 členských států.

Rusko chce pokračovat, posílá k ISS nové moduly

O tom, že ruská strana je odhodlaná v práci na ISS pokračovat, podle Rogozina svědčí také skutečnost, že letos ke stanici poslala nový modul Nauka, jehož životnost je minimálně deset let, a také uzlový modul Pričal.

Ruský uzlový modul Kotviště se úspěšně spojil s ISS

Věda a školy

„Pokračujeme v rozvoji ruského segmentu stanice a v příštích letech máme velké plány s jeho aktivním využitím,“ prohlásil šéf Roskosmosu.

Stanice stárne...

Podle dosavadní dohody účastníků projektu ISS by orbitální komplex tedy měl fungovat do roku 2024. Rogozin loni v listopadu ale označil jako předčasné úvahy o konci využívání ISS po roce 2025.

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Věda a školy

Reagoval na spekulace o konci stanice, které vyvolal první náměstek generálního konstruktéra kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimir Solovjov, jenž má na starosti činnost ruské sekce ISS. Ten ve zprávě přednesené na zasedání Rady pro vesmír Ruské akademie věd mj. poukázal na to, že různé prvky stanice stárnou a vypovídají službu, objevují se i trhliny.

Prodlužovat využívání konkrétně ruského segmentu stanice po roce 2025 pokládá za riskantní.

Prodlužovat životnost ruské části ISS je ruská ruleta, varuje šéfkonstruktér

Svět

„Zasazovat se o to není možné. Je to ‚ruská ruleta‘. Zejména proto musíme nyní přemýšlet o nové ruské stanici, abychom předešli přestávce v pilotovaných letech,“ nechal se v srpnu slyšet Solovjov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám