Hlavní obsah

Rok 2019 v kosmonautice? Patřit by měl soukromým pilotovaným letům

Washington

Příští rok bude v kosmonautice nepochybně patřit soukromým společnostem a jejich programům pilotovaných letů. Starty totiž plánují všichni velcí hráči: SpaceX, Blue Origin a Boeing. Již 13. prosince udělala první krok společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona – její testovací pilot s raketoplánem SpaceShipTwo jménem VSS Unity dosáhl brány vesmíru. Alespoň z amerického pohledu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Virgin Galactic podnikla 13. prosince úspěšný testovací let s raketoplánem na „americké“ hranici vesmíruVideo: Virgin Galactic, Reuters

 
Článek

Zkušebního pilota Marka Stuckyho považuje Virgin Galactic za astronauta, neboť s raketoplánem překonal hranici 50 mil (80,4 kilometru) nad zemí. [celá zpráva]

Zde podle názoru americké armády, který zastává i Branson, začíná vesmír. Obecně uznávanou hranicí je však výška 100 kilometrů.

„Marku, stal ses naším astronautem. Jsi 568. člověkem ve vesmíru!” gratulovala 14. prosince společnost Virgin Galactic pilotu Stuckymu.

Dalším krokem Virgin Galactic je zahájení letů s platícími pasažéry. Jako první cestující chce letět sám Branson.

Další turistické lety do kosmu

Na suborbitální lety, které sice překonají hranici vesmíru, ale nedosáhnou oběžné dráhy kolem Země, míří i Blue Origin šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Blue Origin s raketou New Shepard chce zahájit komerční lety s cestujícími v roce 2019.

Foto: Blue Origin

Raketa New Shepard s neobsazenou kapslí pro posádku při čekání v Texasu na start

Pasažéři za let, který od startu po přistání potrvá 11 minut včetně čtyřminutového stavu beztíže, budou platit stovky tisíc dolarů (miliony korun).

Muskův stroj bez posádky už v lednu. Snad...

SpaceX Elona Muska plánuje první let své pilotované kosmické lodi Crew Dragon, prozatím bez posádky, již v lednu. Jako termín startu byl nejdříve stanoven 7. leden, avšak let byl přesunut na 17. ledna a podle šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jima Bridenstina další odklad není vyloučen.

Foto: Profimedia.cz

Vesmírná loď Crew Dragon. Vlevo odpočívá raketa Falcon 9.

První let s posádkou by SpaceX rád uskutečnil v červnu, i to je ale předběžné datum.

Firma SpaceX má ale za sebou jiný úspěch, po odsunech startu nakonec 23. ledna vynesla její raketa Falcon 9 vzhůru vojenský satelit, což bylo poprvé. A trh armádních družic rozhodně je lukrativní. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 po několika odložených startech vynesla do kosmu navigační satelit americké armádyVideo: Reuters

Blíží se i americká doprava lidí na ISS?

Konkurenční Boeing start své kosmické lodě CST-100 Starliner s posádkou chystá na srpen, na březen firma ohlásila první předváděcí let bez astronautů.

Foto: Profimedia.cz

Loď CST-100 Starliner od Boeingu na ilustračním snímku

S pravidelnou dopravou astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kterou nyní zajišťuje výhradně Rusko, by tak SpaceX i Boeing podle portálu Astronomy.com mohly začít možná již v srpnu.

Pilotované starty ale může zpozdit zevrubná bezpečnostní prověrka, kterou NASA v příštím roce provede ve SpaceX a také v Boeingu. Vesmírný úřad prověrku ohlásil poté, co si Musk během nedávného rozhovoru streamovaném na internetu šluknul marihuany. [celá zpráva]

Bridenstine nicméně prohlásil, že Muskovo chování nebylo jediným důvodem, proč kontroly, které potrvají několik měsíců, provést.

Foto: Robyn Beck, ČTK/AP

Miliardář Elon Musk při představování tunelu pro superrychlou jízdu

Plány tedy každopádně jsou. Následující týdny a měsíce budou postupně odtajňovat, jak (a kdy) se je podaří uskutečňovat. Nelze samozřejmě zapomínat ani na aktivity národních vesmírných agentur, jako jsou zejména NASA či Roskosmos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám