Hlavní obsah

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu 24. dubna zakotvila kosmická loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Plavidlo odstartovalo z Floridy v pátek, na oběžnou dráhu dopravilo čtyři astronauty z USA, Japonska a Francie. Nyní je na orbitálním komplexu dlouho nevídaných 11 lidí. Během letu však přišlo pro onu čtveřici jedno varování, s neznámým objektem se minula o 45 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání nové posádky na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Poslední fázi přibližovacího manévru k ISS, která obíhá ve výšce 420 kilometrů nad povrchem Země, zahájila loď Crew Dragon Endeavour nad Indickým oceánem. K úspěšnému zakotvení došlo v sobotu v 11:08 SELČ u dokovacího adaptéru IDA-2 na modulu Harmony.

Ve 13:15 se otevřel průlez a posádka stanice ISS se rozrostla o čtyři nové členy.

K ISS vyrazila nová posádka. Ve „zrecyklovaném” modulu firmy SpaceX

Věda a školy

Na oběžnou dráhu dorazili dva zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Megan McArthurová a Shane Kimbrough, jejich japonský kolega Akihiko Hošide (vesmírná agentura JAXA) a Francouz Thomas Pesquet zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Ve vesmíru stráví šest měsíců a vystřídají na stanici čtyři členy stávající posádky, tři Američany a jednoho Japonce, kteří se ve své lodi Crew Dragon vrátí na Zemi ve středu 28. dubna přistáním do moře v Mexickém zálivu.

„Ve středu se z ISS astronauti Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walkerová a Soiči Noguči vrátí v kabině SpaceX Crew-1 po 163 dnech zpět na Zemi,“ upřesnil pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek, předseda astronautické sekce České astronomické společnosti.

Z ISS se na Zemi vrátili dva ruští kosmonauti a americká astronautka

Věda a školy

Do té doby však bude na ISS i s ruskými kosmonauty celkem 11 lidí, stanice má přitom jen sedm stálých „postelí”. Dva astronauti tak budou spát přechodně ve dvou lodích Crew Dragon připojených k ISS, další dva se pak na několik dní uloží na provizorních místech.

V modrém zleva původní část Expedice 65: Michael Hopkins (USA), Soiči Noguči (Japonsko), Mark Vande Hei (USA), Oleg Novickij (Rusko), Pjotr Dubrov (Rusko), Shannon Walkerová (USA) a Victor Glover (USA). Vepředu uprostřed nová posádka: zleva Thomas Pesquet (Francie), Akihiko Hošide (Japonsko), Shane Kimbrough (USA) a Megan McArthurová (USA).

Podle agentury AP je nyní na ISS nejvíce lidí za posledních více než deset let. Měli co dělat, aby se vtěsnali do záběru kamery při gratulačním rozhovoru s šéfy jednotlivých kosmických agentur.

Hrozba na přeplněné oběžné dráze

Samotné zhruba 24hodinové putování nových členů osazenstva ISS však nebylo úplně poklidné. Když se připravovali na spánek, řídící pracovníci mise v ústředí SpaceX v Kalifornii varovali posádku, že kolem modulu v pátek zhruba v 19:43 našeho času prosviští kousek vesmírného odpadu. Astronautům v Crew Dragonu bylo řečeno, aby si oblékli skafandry, posadili se zpět na sedadla a sklopili ochranné štíty.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Podle amerického internetového magazínu Interesting Engineering byl totiž zpozorován objekt, který se původně považoval za bezprostřední riziko pro posádku a loď.

Podle mluvčí NASA Kelly Humphriesové byl sledovaný objekt klasifikován jako „neznámý“ a loď neměla čas provést úhybný manévr.

Vesmírný úřad nicméně později zmínil, že objekt byl 45 kilometrů daleko a nepředstavoval pro astronauty hrozbu, připomněl server The Daily Mail.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

I když bylo kosmické smetí od kapsle nejblíže 45 km, tak pokud jde o cestování do vesmíru, je to ve skutečnosti znepokojivě blízko. S rostoucím počtem startů raket a satelitů, zejména s množením družic na orbitě, jako je např. systém Starlink od SpaceX, je nízká oběžná dráha Země stále více zaplněna různými úlomky a troskami – kusy raket či již nefunkčními satelity, napsal list The New York Times.

Nad Seattlem proletěly hořící trosky rakety Falcon, která nečekaně zůstala 22 dní na orbitě

Věda a školy

Odborníci opakovaně vyjadřují obavy ohledně rizika kolizí.

První let „recyklované“ lodi i rakety

Ačkoli loď od SpaceX letěla s posádkou už potřetí, nyní šlo o první let s využitím prostředku, který se do vesmíru vydal opakovaně, což podle AP znamená zásadní krok v plánech zakladatele firmy Elona Muska dostat lidi na Měsíc a na Mars.

Záznam: Start posádky k ISS ve zrecyklovaném modulu SpaceX.Video: NASA

Soukromá loď Endeavour se poprvé na oběžnou dráhu podívala loni v květnu s testovací dvoučlennou posádkou, první stupeň nosné rakety k ISS vynesl čtyři astronauty loni v listopadu.

Rusko začalo se stavbou vlastní orbitální stanice, oznámil šéf Roskosmosu

Věda a školy

NASA využívá služeb soukromých společností při dopravě na ISS poté, co v roce 2011 ukončila provoz raketoplánů. SpaceX začala v roce 2012 nejdřív zajišťovat přepravu nákladů a nyní se díky ní už NASA nemusí plně spoléhat na Rusko při vysílání svých astronautů na orbitální laboratoř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám