Hlavní obsah

Posádka ISS se dočkala nových přístrojů i pizzy

S několikatunovým nákladem, v němž byla například i pizza pro posádku, zamířila tento týden k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Raketa Antares vynesla vesmírný kamion na oběžnou dráhu z kosmodromu Wallops v americké Virginii v úterý před půlnocí, k připojení ke stanici došlo ve čtvrtek ve 12:07 SELČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ISS odstartovala loď se zásobami, veze i pizzuVideo: NASA, AP

 
Článek

Sedmičlenná posádka, která nyní orbitální komplex obývá, se podle agentury AP kromě pizzy dočkala čerstvých jablek, rajčat, kiwi, ale i „švédského stolu“ s různými druhy sýrů.

Náklad o celkové hmotnosti 3,7 tuny obsahoval také držáky pro nové solární panely, které by na ISS měly dorazit v příštím roce.

Přípravy na návrat lidí na Měsíc

Mezi nákladem určeným pro vědecké pokusy je materiál simulující prašnou vrstvu rozdrcených hornin (regolit) pokrývající povrch Měsíce. Využit bude při výrobě různých zařízení pomocí 3D tiskárny, která je na ISS. Experiment se týká možnosti využití tohoto postupu v budoucnu při návratu lidí na Měsíc.

NASA dokončuje sestavování rakety, která poletí na Měsíc

Věda a školy

Šlo tento týden každopádně již o 16. zásobovací let na vesmírnou stanici, který pro americký vesmírný úřad NASA zajišťuje loď společnosti Northrop Grumman.

Cygnus, který má u ISS být tři měsíce, je tentokrát pojmenován S.S. Ellison Onizuka na počest astronauta Onizuky, který společně se šesti dalšími členy posádky zahynul v lednu 1986 při zkáze raketoplánu Challenger krátce po startu.

73 tragických sekund. Pilot zříceného Challengeru byl zřejmě při vědomí do poslední chvíle

Historie

Posádku ISS aktuálně tvoří američtí astronauti Shane Kimbrough, Mark Vande Hei a Megan McArthurová, ruští kosmonauti Pjotr Dubrov a Oleg Novickij, francouzský astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet a zástupce japonské JAXA Akihiko Hošide.

Astronauti si na ISS uspořádali olympiádu a královsky se bavili

Koktejl

Uspořádali si tam dokonce o svoji „olympiádu”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám