Hlavní obsah

Ruský kosmonaut natočil odpojení modulu od ISS. Pirs uvolnil místo pro Nauku

Ruský kosmonaut Oleg Novickij v pondělí 26. července na zajímavých záběrech zachytil odpojení modulu Pirs z ruského segmentu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Výsledné video od tohoto člena aktuálního osazenstva ISS zprostředkovala agentura Reuters. Pirs dosloužil po 20 letech provozu a jeho místo má ve čtvrtek 29. července odpoledne zaujmout nový laboratorní modul Nauka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský kosmonaut natočil odpojení modulu od ISSVideo: Reuters

 
Článek

Pirs doteď fungoval jako spojovací uzel pro přistávající lodě a také jako přechodová komora pro výstupy kosmonautů z ISS do otevřeného vesmírného prostoru. Pirs v pondělí odpoledne zanikl po vstupu do zemské atmosféry, případné zbytky měly dopadnout do Tichého oceánu.

Nový víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka odstartoval minulý týden ve středu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, a to pomocí rakety Proton-M.

K Mezinárodní vesmírné stanici míří nový ruský modul Nauka

Věda a školy

Kromě umožnění rozšíření výzkumu poskytne další spojovací uzel pro přistávající lodě, novou toaletu, kajutu pro jednoho člena posádky či robotické rameno. Nauka je podle Rusů největší ze stávajících modulů: je dlouhá 13 metrů a má průměr 4,11 metru. Hmotnost MLM přesahuje 20 tun.

Nauka má zakotvit ve čtvrtek

„Po 127 obězích Země a čtyřech korekcích dráhy bude modul připojen ve čtvrtek 29. července ke staničnímu modulu Zvezda v 15:25 SELČ,“ informoval již minulý týden specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Zvezda tvoří spolu s modulem Zarja základ ruské sekce ISS.

Nyní Václavík pro Novinky potvrdil, že dané plány na čtvrtek stále platí.

Nauka začne plnit své funkce záhy po připojení, její plná integrace do vesmírné stanice ale zabere šest až osm měsíců, jak oznámil podle agentury TASS šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Věda a školy

Ruský modul se na oběžnou dráhu vydal s celkově 14letým zpožděním.

Na ISS přistála ruská loď Progress s vodou, kyslíkem i oblečením

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám