Hlavní obsah

Na ISS přistála ruská loď Progress s vodou, kyslíkem i oblečením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistála v noci na pátek ruská nákladní loď Progress MS-17. Ve čtvrtek Progress odletěl z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu pomocí rakety Sojuz-2.1a, na orbitální komplex pak dopravil zhruba 2,5 tuny nejrůznějšího nákladu. Přiblížení a spojení proběhlo bez problémů podle plánu v automatickém režimu.

Foto: Twitter Roscosmos

Plavidlo Progress dokovalo u ruského modulu Poisk.

Článek

K připojení nákladní lodi k modulu Poisk v ruském segmentu stanice došlo v pátek ve 2:59 SELČ.

Náklad, s nímž ruský kosmický kamion na ISS dorazil, obsahuje 470 kilogramů paliva, 420 litrů pitné vody a 40 kg lahví s kyslíkem. Mezi 1509 kilogramy „suchého“ nákladu jsou různá zařízení a materiály jako záložní aparatura a prostředky pro obsluhu palubních systémů, oblečení, lékařské a hygienické prostředky a také potraviny.

Zásobovací loď bude ke stanici připojená pět měsíců, přičemž v říjnu by se měla rovněž v automatickém režimu přemístit ke spojovacímu uzlu nového ruského modulu Nauka. Ten by měl k orbitálnímu komplexu zamířit z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 15. července.

Firmy posílají další satelity na oběžnou dráhu. Virgin Orbit si pomohla upraveným letadlem

Věda a školy

Svou misi Progress MS-17 zakončí 25. listopadu. Po odpojení od ISS loď sestoupí do atmosféry, při jejímž průletu shoří.

Sedmičlenná posádka

V současné době v laboratoři na oběžné dráze pracuje sedmičlenná posádka.

Astronauti úspěšně nainstalovali druhý nový solární panel na ISS

Věda a školy

Tvoří ji američtí astronauti z NASA Shane Kimbrough, Mark Vande Hei a Megan McArthurová, ruští kosmonauti Pjotr Dubrov a Oleg Novickij, francouzský astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet a zástupce japonské JAXA Akihiko Hošide.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám