Hlavní obsah

Odbory vyjmenovaly podmínky otevření škol, chtějí i PCR testy. Jasněji má být koncem týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za jakých podmínek je podle zástupců školských odborů udržitelné otevřít školy a zase je brzy nezavírat? Základem mají podle nich být naočkovaní učitelé, stejně tak testovaní žáci (odbory chtějí i PCR testy), ochranné prostředky a dostatečná informovanost lidí. Podle ministerstva školství by se plán návratu žáků do škol mohl vyjasnit koncem týdne.

Foto: Milan Malíček, Právo

V popředí předseda školských odborů František Dobšík, za ním ministr školství Robert Plaga (snímek z roku 2019).

Článek

„Oceňujeme, že bylo vyhověno a učitelé zařazeni do prioritní skupiny. Zájem o očkování je velký a podle našich odhadů, kde působíme, je to až 80 procent zaměstnanců jednotlivých škol,“ prohlásil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Návrat dětí do škol by měl vycházet ze situace v regionu, navrhují Piráti a STAN

Domácí

„Podle našich poznatků už se počet naočkovaných učitelů a nepedagogických pracovníků začíná blížit 90 tisícům,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí odborových svazů Jana Kašparová. V regionálním školství pracuje asi 330 tisíc lidí, očkovat se mohou od 27. února.

Aby do škol nastoupili očkovaní zaměstnanci

Odbory požadují, aby zaměstnanci, kteří budou do škol postupně nastupovat, už byli proočkovaní. Zároveň apelují, aby školy byly průběžně zásobovány dostatečným množstvím respirátorů.

Dušek: K očkování se zapsalo skoro 175 tisíc učitelů, přes 62 tisíc má první dávku

Koronavirus

Prostřednictvím Státních hmotných rezerv má být zajištěno celkem 7 654 000 antigenních testů pro testování žáků. Školské odbory ale preferují neinvazní PCR testy, které by zejména u mladších dětí byly prováděny v domácím prostředí a s testováním by pomáhali rodiče.

V Rakousku to jde. Děti chodí do školy, testují se a funguje to

Koronavirus

„Starší žáci, jak ukazují pozitivní zkušenosti z Rakouska, si testy dělají před výukou sami,“ poznamenal Dobšík, který tím ale narážel na AG testování. V Rakousku již dříve (a leckde v Německu nyní) začali operovat s antigenními testy, které jsou sice podle některých odborníků méně přesné, avšak rychlejší a levnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žáci ve škole v německém Bonnu si v pondělí poprvé sami dělali ve třídě testy na koronavirus.Video: Reuters

„Např. školy v Praze 6 a 9 vyzkoušely novinku – testy za pomoci odběru slin i u PCR testů. Odpadá výtěr z nosohltanu, nejsou náročné na manipulaci se vzorky. Ve zkušební praxi to vypadalo tak, že dítě si test podle jednoduchého návodu udělalo při ranní hygieně, odevzdalo ve škole a odtud bylo převezeno do laboratoře k vyhodnocení,“ napsala Novinkám Kašparová.

Rodiče žádají pro děti odklad školní docházky i kvůli epidemii, poradny na to neberou ohled

Věda a školy

„Výsledky jim přišly esemeskou druhý den,“ doplnila pro Novinky radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS). Z původního vyjádření odborů se totiž dalo nesprávně odvodit, že i výsledek PCR testu může být do 30 minut.

„Obecně to závisí na smlouvě s laboratoří, jde ale minimálně o řády hodin. PCR se vždy – na rozdíl od antigenních testů – musí zpracovat v laboratoři,“ připomněla.

Rodiče preferují testování doma

„Konkrétně my zkoušeli antigenní Lepu Medical z nosu (ty byly používány k testování ve školách v Rakousku a jejich použití se plánuje i v Česku – pozn. red.), ale odběr dělali medici přímo ve škole,“ uvedla pražská radní.

„Vedle toho se testovalo také PCR testem z materiálu získaného z dutiny ústní kloktáním za použití odběrové sady GARGTEST, kdy si žáci za asistence rodičů doma dle návodu odebírali vzorek, který byl odevzdán ve škole a převezen do laboratoře (v tomto případě Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci) k vyhodnocení,“ popsala Kubíková.

Školy ve třech krajích vyzkoušely jednoduché PCR testy. Žádné ohnisko se nenašlo

Koronavirus

Na Praze 6 proběhlo pilotní testování 24. února ve třech základních školách, a to u 1. a 2. tříd a u jedné třídy školky sídlící v budově ZŠ. Otestováno AG testem bylo 380 dětí a 67 zaměstnanců škol, PCR 383 dětí a 43 zaměstnanců škol (oběma metodami 380 dětí a 43 zaměstnanců). Přítomnost SARS-CoV-2 se odhalila pouze u jednoho žáka. Tato pozitivita byla potvrzena jak v antigenním testu, tak i v testu PCR.

Celkem 72 procent ze 191 rodičů, kteří následně vyplnili dotazník, by ale preferovalo testování doma. Větší část z nich by navíc byla spíš pro testování 1x týdně PCR testem než antigenními testy 1–2x týdně, které jsou prý pro děti nepříjemné. S tím, aby si děti prováděly výtěr z nosu ve škole samy, nesouhlasilo 66 procent rodičů.

Vláda rozhodla o nákupu pěti milionů testů pro potřeby škol

Domácí

„Odbory se tedy přiklánějí k oněm tzv. neinvazivním PCR testům, které se v uvedených školách zkoušely,“ potvrdila pro Novinky mluvčí Kašparová, i když se na výsledek musí čekat. „Pochopitelně, že nakoupené antigenní testy se budou rovněž jednoznačně plně využívat,“ dodala.

Nedávno se navíc i ministr školství Robert Plaga (za ANO) nechal slyšet, že by chtěl, aby se ve školských zařízeních používaly vedle antigenních také testy PCR.

Jasno do konce týdne?

Samotný plán návratu žáků do škol by mohl být znám koncem tohoto týdne, jak vyplynulo z pondělního vyjádření mluvčí MŠMT Anety Lednové. „Jsme připraveni na jednání s ministerstvem zdravotnictví a novou hlavní hygieničkou a očekáváme, že se do konce týdne dohodneme,“ uvedla.

Při rozvolňování jsou první na řadě školy, řekl Hamáček

Domácí

Kvůli epidemii covidu-19 jsou od 1. března otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších profesí, ostatní se učí z domova. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden řekl, že by se děti do škol mohly vrátit ve druhé polovině dubna. Podmínkou by mělo být právě pravidelné testování.

Návrat deváťáků už pro ministerstvo není prioritou

Domácí

Lednová pak zmínila, že podle Plagy je namístě se zaměřit zejména na návrat nejmenších žáků a obnovení praktické výuky na středních či vysokých školách. Priorita obnovení prezenční výuky např. pro 9. třídy ZŠ podle ní už nyní odeznívá, protože přijímačky na střední školy budou v první polovině května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám