Hlavní obsah

Dušek: K očkování se zapsalo skoro 175 tisíc učitelů, přes 62 tisíc má první dávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K očkování se dosud přihlásilo 174 600 učitelů a dalších pracovníků ve školství. První dávku vakcíny dostalo 62 413 z nich, oznámil na středečním jednání sněmovního školského výboru šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od počátku epidemie testy potvrdily koronavirus u 45 800 pedagogů a dalších zaměstnanců škol. V nemocnicích skončilo 841 učitelů a 31 zemřelo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Dušek

Článek

„Pedagogy a pracovníky ve školství můžeme považovat za třetí nejrizikovější povolání z hlediska nákaz,” prohlásil Dušek.

Dušek: Zlom může nastat ve druhé polovině dubna

Domácí

Šéf ÚZIS: I počty pozitivních ukazují na feminizaci ve školství

Tři čtvrtiny školských pracovníků s potvrzeným koronavirem se pravděpodobně nakazily v práci. Na konci druhého březnového týdne mělo covid 3682 učitelů a dalších zaměstnanců. Na tisícovku pedagogů a vychovatelů tak připadá zhruba 21 pozitivně testovaných. Dosud se covid potvrdil u 259 školských pracovníků na tisícovku.

Ve školách otevřených pro děti zdravotníků by se mělo testovat, doporučil krizový štáb

Koronavirus

Celkem 84 procent nakažených tvořily ženy, bylo jich asi 38 400. Podle Duška tak i data ukazují na feminizaci ve školství.

Velký zájem o očkování pedagogů

Učitelé patří mezi skupiny, které se očkují přednostně. Registrovat se mohou od konce února. Zatím to udělalo 174 600 z nich.

„Je to velké číslo. Pedagogů je kolem 180 až 190 tisíc. Naprostá většina projevila zájem o očkování. Běží už rezervace termínů. Systém se rozjel,” shrnul šéf ÚZIS.

Za prvních 15 minut se k očkování registrovalo 10 tisíc zaměstnanců škol

Domácí

Rezervaci termínu dostalo 93 424 zapsaných. Na prvním očkování bylo 62 413 lidí. Na konkrétní datum zatím čeká 81 239 vyučujících a dalších zaměstnanců.

Kritika, že se nezačalo od nejstarších kantorů

Podle některých členů výboru je ale očkování pomalé. Kritizují také to, že se u učitelů nepostupuje podle věku od nejstarších k nejmladším.

„Otázka očkování pedagogických pracovníků je přesně to, jak zmatečně řešíme jednotlivé věci. Máme princip od nejstarších k nejmladším, který má logiku. Když ale začneme očkovat učitele, neřekneme, že to má být od nejstarších. Očkujeme je stylem ‚kdo dřív přijde, ten dřív mele',” nesouhlasně poznamenal Bohuslav Svoboda (ODS). Podle něj je nedodržování věkového pořadí hrubá chyba.

Podle 40 procent mladých učitelů je covid bublina a očkování nebezpečné

Koronavirus

Experti na modelování vývoje situace spočítali, že při očkování striktně podle věku postupně od nejstarších obyvatel jsou ztráty na životech nejmenší. Podle odborníků by se tak mělo od upřednostňování profesí ustoupit a vakcínu by měli dostat nejdřív senioři.

„Není to souboj pedagogové versus starší lidé. Je to paralelní věc, která jde za prioritou bezpečného otevření škol,” reagoval ministr školství Robert Plaga (za ANO).

AstraZeneca je bezpečná, ujišťují Britové

Koronavirus

Míní, že kvůli návratu školáků do lavic a zasaženosti učitelské profese nákazou dává přednostní očkování smysl. Dodal, že senioři vakcínu AstraZeneca odmítali. Podle Plagy také školy dostaly pokyn, aby se nejdřív očkovali učitelé nad 55 let.

Ministerstvo řeklo, kdo se první vrátí do škol

Domácí

Reklama

Související články

Vakcína pro učitele už od 1. března

Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 registrovat kromě lidí nad 70 let také pracovníci ve školství. Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám