Hlavní obsah

Při rozvolňování jsou první na řadě školy, řekl Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jako první by se měly v Česku opět otevřít školy. Návrat žáků je podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) prioritou. Rozvolnění se pak bude odvíjet od počtu hospitalizovaných. K tomu, aby vláda přistoupila k razantnějším změnám, jich bude muset být kolem tří tisíc.

Jan Hamáček: Už nepotřebujeme zahraniční pomocVideo: Novinky

 
Článek

„Jakmile dosáhneme hranice, která je možná pro rozvolnění, tak je naší prioritou návrat žáků do škol. Musí být postupný, řízený a musí být spojen s testováním,” sdělil v pondělí Hamáček. Termín návratu neupřesnil, dříve ho nechtěl avizovat ani ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Chlíbek: Školy nemohou čekat na nejnižší čísla

Koronavirus

Hranice pro větší uvolnění je pak podle Hamáčka kolem tří tisíc hospitalizovaných. „K tomu bychom měli směřovat,” upřesnil. Nyní leží v nemocnicích přes osm tisíc lidí.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by ale v Česku teprve na konci dubna mohlo být kolem pěti tisíc hospitalizovaných

Česko nežádá o zahraniční pomoc 

Česká republika pak podle ministra Hamáčka už také nežádá o zahraniční pomoc s pacienty, kteří mají koronavirus. „Vypadá to, že bychom měli situaci zvládnout vlastními prostředky,” uvedl v pondělí.

Česko totiž 5. března požádalo o pomoc s umístěním minimálně desítek pacientů s koronavirem do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem bylo, že řada nemocnic nebyla schopna pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče. Česko následně využilo pomoc Polska, kam byla převezena pacientka z Pardubického kraje.

Hřib a Pecková chtějí zrušit omezení mezi Prahou a okresy

Domácí

Nyní se ale již epidemiologická situace zlepšuje, klesají počty nově nakažených. Například za neděli přibylo 2373 nově diagnostikovaných, což je zhruba o tisíc méně než za stejný den minulého týdne.

„Čísla ukazují, že trend se konečně otočil, mezitýdenní přírůstky klesají. Data nás naplňují mírným optimismem,” řekl v pondělí Hamáček.

Rozvolnění by byla chyba

Stále je ale vysoký počet hospitalizovaných, v nemocnicích leží přes osm tisíc pacientů s covidem. „V opatřeních je tak potřeba vydržet. Hlavním úkolem je, abychom snížili tlak na český zdravotnický systém a postupně vyprazdňovali naše nemocnice. Rozvolnění by byla nyní zásadní chyba,” doplnil ministr.

Hamáček: Neříkal jsem, že za tři týdny tu bude ráj. Rozvolnit teď je sebevražda

Domácí

Varoval, že by Česko mohlo nastoupit polskou cestu – před dvěma týdny tam razantně rozvolnili a nyní jim čísla rapidně rostou. Inspirovat bychom se podle Hamáčka měli naopak v Portugalsku, které na tom bylo před dvěma týdny nejhůře v Evropě. „Dnes jsou ale premianti,” vysvětlil.

Vláda minulý týden rozhodla o prodloužení tvrdých protiepidemických opatření. Prodloužila omezení pohybu mezi okresy, zavřená je nadále většina obchodů a služeb a dál také platí zákaz vycházení po 21. hodině. Od pondělí ale mohou lidé nově sportovat a jezdit do přírody v rámci celého okresu, nikoli pouze katastru obce.

Opatření zatím platí do 28. března, kdy končí nouzový stav. Kabinet ale plánuje restrikce prodloužit alespoň do Velikonoc.

Na pondělním jednání by proto vláda měla rozhodnout o prodloužení nouzového stavu. Pokud se tak stane, bude o něm následně jednat Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám