Hlavní obsah

Ve školách otevřených pro děti zdravotníků by se mělo testovat, doporučil krizový štáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) ve středu doporučil ve školách otevřených pro děti zdravotníků a členů integrovaného záchranného systému začít s testováním na covid-19, jak to bylo na přelomu února a března připraveno pro návrat školáků do lavic. Řekl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který krizovému štábu předsedá, s tím, že záměr projedná ve čtvrtek vláda.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Otázku testování podle Hamáčka otevřeli na jednání štábu hejtmani.

„Shodli jsme se, že v situaci, kdy do nich chodí děti, testy máme nakoupené a ministerstvo školství má metodiku testování, že by bylo vhodné, aby v těchto školách testování začalo,” uvedl. Ústřední krizový štáb to doporučil, rozhodne kabinet.

Ministerstvo řeklo, kdo se první vrátí do škol

Domácí

Vláda v únoru počítala s postupným návratem dětí do škol od začátku března. Kvůli nárůstu počtu potvrzených případů koronaviru kabinet plány přehodnotil a spolu se zpřísněním řady opatření v Česku zavřel kompletně školy, školky i dětské skupiny.

Vnitro kvůli původnímu plánu testování nakoupilo 3,6 milionu testů, některé se však v posledních týdnech využily pro jiné účely.

Testy nakoupené do škol mají jít do firem

Domácí

Otevřené školy mohou využívat zdravotnické organizace, hasiči, bezpečnostní sbory, školy, různé úřady, Česká pošta a další doručovací firmy, distributoři energií a tepla nebo společnosti zajišťující odvoz a zpracování odpadu.

V pondělí kabinet rozhodl, že do škol mohou docházet i děti starostů. Kapacity musí magistrát a krajské úřady zajistit z rozhodnutí vlády.

Británie otevřela školy. Nechávat děti dále doma by byl větší hazard, tvrdí Johnson

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám