Hlavní obsah

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Mys Canaveral (USA), Vostočnyj (Rusko)

Z floridského mysu Canaveral odletěla ve středu třiadvacátá série 60 satelitů společnosti SpaceX pro síť Starlink, jež má v budoucnu umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi. Ve čtvrtek pak ruská raketa Sojuz vynesla dalších 36 webových družic konkurenční firmy OneWeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vláček ze satelitů Starlink projel po noční obloze nad Švýcarskými AlpamiVideo: Newsflare, AP

 
Článek

V březnu jde už o čtvrtý transport družic sítě Starlink firemní raketou Falcon 9 na oběžnou dráhu.

První stupeň rakety, pro který šlo podle společnosti SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska už o šestý let, po vynesení nákladu do stanovené výše opět úspěšně přistál v Atlantském oceánu na plující plošině nazvané „Of Course I Still Love You”. SpaceX k tomuto účelu používá v Atlantiku dvě tato zařízení.

SpaceX se snaží opětovným využíváním nosičů výrazně zlevnit lety do vesmíru a také zvýšit jejich frekvenci.

Satelity nad švýcarskými Alpami

První stupeň, poté co vystoupal do stanovené výšky, se jako obvykle odpojil a přenechal druhému stupni, aby družice úspěšně vynesl na předběžnou orbitu. Z ní pak jednotlivé aparáty pomocí vlastního pohonného systému vystoupaly na určené oběžné dráhy.

Na orbitě je dalších 60 družic Starlink pro připojení na web. Přistání raketového stupně ale nevyšlo

Věda a školy

Necelý den po startu raketového nosiče byla várka satelitů mimořádně dobře zachycena, když jako pomyslný „vesmírný vláček” letěla na obloze nad pohořím Alp ve Švýcarsku. Podle agentury AP jsou na záběrech dobře patrné i hvězdy Arcturus (nejjasnější hvězda souhvězdí Pastýře) a Vega (nejjasnější hvězda souhvězdí Lyry).

Záběry, které můžete vidět na úvodním videu článku, byly pořízeny z obce Vétroz v kantonu Valais (Wallis).

Ne všechny družice jsou funkční

Se zmíněnými 60 novými aparáty se celkový počet dosud vypuštěných satelitů sítě Starlink zvýšil na 1325. Tento údaj ale zahrnuje i prototypy, s nimiž se pro provoz sítě nepočítalo. Funkčních družic je podle webu SpaceFlight Now něco přes 1100, jelikož část jich už byla po selhání záměrně odstraněna a kolem dvou desítek dalších zřejmě čeká stejný osud.

Hlavním cílem projektu Starlink je lepší přístup k vysokorychlostnímu internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech. SpaceX původně počítala s 1440 satelity, ale už získala souhlas pro 12 tisíc zařízení aparátů a uvažuje také o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 000 družic.

Teprve druhý komerční start z kosmodromu na Dálném východě

Starlinky ve čtvrtek následoval start z Ruska – ruská raketa Sojuz-2.1b s pohonným blokem Fregat vynesly na oběžnou dráhu z kosmodromu Vostočnyj dalších 36 satelitů společnosti OneWeb. Jde již o pátý transport do vesmíru těchto družic, které vytvoří síť umožňující přístup na internet kdekoli na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Sojuz vynesla dalších 36 webových družic firmy OneWebVideo: Reuters

Raketa podle plánu opustila startovací rampu ve 3:47 SEČ. Přibližně devět minut poté se od jejího třetího stupně oddělil blok Fregat. Ten v následujících čtyřech hodinách postupně vypouštěl v několika etapách satelity na stanovené orbity.

Ruská raketa vynesla do kosmu dalších 36 webových satelitů firmy OneWeb

Věda a školy

Podle agentury Reuters byly družice umístěny na téměř polární oběžnou dráhu ve výšce 450 kilometrů nad zemským povrchem.

Polární dráha je taková oběžná dráha tělesa kolem planety, jejíž rovina je kolmá k základní rovině tzv. planetocentrické souřadné soustavy. Těleso (v tomto případě družice) tedy při svém pohybu přelétá přes póly planety (v tomto případě téměř).

Šlo o druhý odlet satelitů budované sítě společnosti OneWeb z nového ruského kosmodromu Vostočnyj, ale také o teprve druhý čistě komerční start z tohoto vesmírného areálu na Dálném východě. Předchozí lety z Vostočného se týkaly ruského federálního vesmírného programu.

Sojuz vynesl z Bajkonuru 38 satelitů, na detektoru gama záření mají podíl i Češi

Věda a školy

Společnost OneWeb, jejíž hlavní sídlo je v Londýně, ale má pobočky i ve Spojených státech, hodlá vytvořit síť přibližně 650 družic. Cílem je zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu z kteréhokoli místa na světě, ať už na zemi, na moři, nebo ve vzduchu. S tímto letem už má kolem Země 146 aparátů. Provoz sítě by společnost chtěla zahájit ještě letos.

Prvních šest družic budovaného systému odletělo do vesmíru předloni v únoru z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, další dvě sady po 34 aparátech OneWeb vynesly Sojuzy loni v únoru a v březnu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Čtvrtou sérii tentokrát 36 satelitů dopravila raketa Sojuz-2.1b už z Vostočného 18. prosince.

Japonská univerzita vyvíjí družice ze dřeva. Má to řešit problém vesmírného smetí

Věda a školy

Konkurentem projektu OneWeb je právě program Starlink americké společnosti SpaceX.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám