Hlavní obsah

Na orbitě je dalších 60 družic Starlink pro připojení na web. Přistání raketového stupně ale nevyšlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Americká soukromá společnost SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska v úterý 16. února úspěšně dopravila na oběžnou dráhu 19. sérii přibližně 60 satelitů sítě Starlink, jež má v budoucnu umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi. Tentokrát se však nezdařilo opětovné přistání prvního stupně rakety Falcon 9, který letěl s nákladem do vesmíru již pošesté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s další várkou satelitů StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Dalších 60 Starlinků chtěla SpaceX vypustit už ve středu, ovšem nepovedený úterní návrat prvního stupně má za následek odklad dalšího startu. Nový termín zatím neznáme, píše server SpaceFlight Now.

Aktuálně by podle dosavadních propočtů zmíněného serveru mělo kolem Země už kroužit 1145 družic Starlink. Hlavním cílem projektu je dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech.

Až 30 tisíc satelitů?

SpaceX původně počítala s 1440 satelity, ale již získala souhlas pro 12 tisíc aparátů, a dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 000 družic. Dosavadní testování této satelitní internetové služby podle společnosti ukázalo, že je spolehlivá. K dispozici ji už má ve Spojených státech a v zahraničí více než 10 tisíc uživatelů.

Vesmírný rekord. Firma SpaceX využila již posedmé stejný stupeň Falconu

Věda a školy

Muskova firma sdělila, že minulý týden začala přijímat objednávky zájemců o Starlink. Za připojení k širokopásmové službě účtuje 99 dolarů (cca 2100 korun). Anténa a modem Starlink bude zákazníky stát 499 dolarů (10 700 Kč) a dalších 50 dolarů (1100 Kč) doprava a instalace. Pravidelné měsíční poplatky pak vyjdou na 99 dolarů.

Raketový stupeň žuchl do vody

Dvoustupňový Falcon 9 v úterý jako v předchozích případech odstartoval z vesmírného střediska na Mysu Canaveral. První stupeň poté, co vystoupal do stanovené výšky, odpojil se a přenechal druhému stupni, aby družice úspěšně uvedl na stanovenou předběžnou orbitu, zamířil zpět k Zemi, aby přistál na plující plošině „Of Course I Still Love You” v Atlantském oceánu.

Manévr se však ze zatím neznámých důvodů nezdařil a první stupeň rakety skončil ve vodě.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

Firma má nyní k dispozici šest prvních stupňů raket Falcon 9. Z toho tři jsou určené pro budoucí mise americké vesmírné agentury NASA a pro americké kosmické síly. V dubnu poletí Crew Dragon s další posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V červenci pak budou následovat starty se satelitem GPS a se sondou NASA k měsíci planetky Didymos v rámci testu DART.

USA a Evropa společně vystřelí na asteroid, zkusí ho vychýlit z dráhy

Věda a školy

SpaceX se snaží opětovným využíváním nosičů výrazně zlevnit lety do vesmíru a také zvýšit jejich frekvenci. Společnosti se od zahájení této praxe do dnešního nezdaru podařilo 74 přistání s prvními stupni, které se opětovně úspěšně využily ve více než 50 případech. Nynější start byl pátým letošním letem Falconů 9.

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Věda a školy

Loni SpaceX provedla rekordních 26 letů s nákladem do vesmíru a letos chce tento rekord podle serveru Space.com zvýšit na 40.

Reklama

Související články

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX při přistání na závěr cvičeného letu explodoval a roztrhl se, uvedly ve čtvrtek tiskové agentury. Společnost SpaceX...

Výběr článků

Načítám