Hlavní obsah

Noční oblohu rozzáří velikonoční superúplněk

Novinky,

V noci z úterý na středu rozzáří oblohu tzv. superúplněk. K úkazu dochází, jakmile je Měsíc na své eliptické dráze kolem Země k naší planetě nejblíže. Právě v úterý večer před „superměsíční” nocí bude Měsíc v přízemí, jen 356 909 km od nás. Úplněk nastane ve středu ve 4.34 SELČ. Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR půjde o nejpůsobivější úplněk roku. I proto, že má být jasno.

Foto: Stellarium / Jan Veselý

Srovnání velikosti aktuálního superúplňku v tzv. přízemí s úplňkem, který nastane v říjnu, když bude Měsíc v tzv. odzemí (dále od Země).

Článek

První ze tří letošních superúplňků nastal 9. března, kdy byl Měsíc vzdálený od Země 357 404 kilometrů. V úterý 7. dubna bude vzdálen ještě méně, ve 20 hodin SELČ se dostane na vzdálenost jen 356 909 km. Bude naší planetě nejblíže od loňského února. Přitom již 20. dubna bude 406 446 km daleko v tzv. odzemí. Průměrná vzdálenost Země–Měsíc činí 384 400 km.

Superúplněk si podmanil noční oblohu

Věda a školy

Počasí v noci na středu 8. dubna navíc slibuje více než kvalitní podívanou. „Ideálnější podmínky pro sledování superúplňku, než budou teď v noci, neexistují. Na celém území Česka bude jasno. Slabý vítr nebo bezvětří. Teploty mezi 7 až 1 °C, na horách lehce pod bodem mrazu,” sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Stejně dobré podmínky budou podle ní vládnout na většině starého kontinentu – výjimkou budou Britské ostrovy, Skandinávie a západní polovina Pyrenejského poloostrova.

Průměr Měsíce bude o 13 procent větší

„Uvádět přesné vzdálenosti Měsíce od Země a usuzovat, jaký superúplněk uvidíme, je ale nepřesné. Vzdálenosti jsou totiž určeny pro středy Země a Měsíce. Výrazně tedy záleží na tom, kde na obloze Měsíc pozorujeme. Protože Země má svůj poloměr téměř 6400 km, znamená to, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o poloměr Země dále, než kdybychom ho měli nad hlavou,” upozornil Suchan.

O vlastnostech superúplňku tak podle něj rozhoduje řada faktorů: poloha Měsíce nad obzorem i časový rozdíl mezi nejmenší vzdáleností k Zemi a přesnou fází úplňku. „Je to poměrně složité, ale pro dubnový úplněk lze konstatovat, že bude v tomto roce nejvýraznější,” dodal.

Foto: Zdeněk Bardon

Snímek březnového superúplňku v Rasoškách nedaleko Jaroměře

„Když je něco blíž, vidíme to větší. Přesně to se stane s Měsícem, když bude poblíž svého přízemí – bude větší. Měsíční průměr bude tentokrát větší zhruba o 13 procent. A protože bude blíž, bude i více svítit. Největší přiblížení Měsíce k Zemi nastane přibližně osm hodin před úplňkem, Měsíc tedy bude větší a jasnější než jindy,” shrnul Suchan.

Jelikož ale dvě situace, které mohou nastat, tedy úplněk v přízemí a úplněk v odzemí, nenastanou současně, rozdíl příliš nepoznáme. Srovnání velikostí úplňku při nejmenší a největší vzdálenosti od Země můžeme vidět na úvodním obrázku článku. Nyní při skutečném pozorování ale spíše než velikost Měsíce zaznamenáme větší osvit noční krajiny.

Velikonoční úplněk

Aktuální úplněk je důležitý i pro určení data letošních Velikonoc. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem a jejich datum se určuje astronomicky. Platí pravidlo (až na několik výjimek za století), že první neděle po prvním jarním úplňku je nedělí velikonoční. „A první jarní úplněk máme právě před sebou, náhodně pak v roli superúplňku,” poznamenal Suchan.

Jaro superúplňků. Ten nejpůsobivější nastane už za několik týdnů

Věda a školy

Od března do května každopádně můžeme letos pozorovat hned tři superúplňky po sobě. Květnový nastane 7. května, to už bude Měsíc od nás vzdálen o více než čtyři tisíce kilometrů více, konkrétně 361 184 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám