Hlavní obsah

NASA znovu odložila start Webbova teleskopu. Minimálně do soboty

– Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) opět odložil vypuštění teleskopu Jamese Webba do kosmu. Tentokrát je důvodem nebezpečně silný vítr, který by mohl nosnou raketu vychýlit z dráhy nebo ji poškodit, či přímo zničit, uvedla agentura AP. Start je nyní naplánován nejdříve na sobotu 25. prosince - o den později, než měla podle posledních plánů raketa Ariane 5 dalekohled do vesmíru vynést.

Foto: Profimedia.cz

Webbův teleskop vynese do vesmíru raketa Ariane 5

Článek

Sobotní startovací okno bude otevřené od 13:20 do 13:52 SEČ.

Na úterní tiskové konferenci představitelé NASA uvedli, že raketa a teleskop jsou v dobrém stavu a že jediným přetrvávajícím, byť tolerovatelným problémem je přerušovaná komunikace mezi nimi. Tento problém si dříve vynutil dvoudenní zpoždění a odsun startu na 24. prosince.

Tudíž ani předchozí termín 22. prosince, o kterém jsme mj. psali, nevydržel dlouho.

První plán: rok 2007

Americká vesmírná agentura původně chtěla Webbovu observatoř vypustit už v roce 2007, ale termín postupně posouvala. Letos měla do vesmíru odletět nejprve v březnu, ale kvůli pandemii se start přesunul na listopad a pak na 18. prosince.

Kvůli incidentu na kosmodromu se odkládá odlet Webbova teleskopu do vesmíru

Věda a školy

Incident při přípravě teleskopu na připojení k nosné raketě na kosmodromu v Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně si vyžádal prověření, zda zařízení nebylo poškozeno, a tím i odklad nejprve na 22. prosince.

Dalekohled Jamese Webba nepoškozen, 22. prosince vyrazí do kosmu

Věda a školy

Webbův teleskop je mezinárodní projekt, na němž se vedle NASA podílejí Evropská kosmická agentura (ESA) a kanadská agentura CSA. Nová vesmírná observatoř má prozkoumat kosmickou historii - od Sluneční soustavy po nejvzdálenější pozorovatelné galaxie v raném vesmíru. K jejím důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

Umístěna má být ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy téměř pětkrát dále, než je Měsíc. Bude operovat na oběžné dráze kolem Slunce.

NASA vyslala na orbitu speciální dalekohledy, které budou zkoumat záhady vesmíru

Věda a školy

Přístroj se skládá z 18 šestiúhelníkových beryliových zrcadel o celkovém průměru 6,5 metru, jejichž polohu půjde ovládat ze Země. Pojmenován byl po Jamesi E. Webbovi, jenž byl ředitelem NASA v 60. letech, v době, kdy vrcholily vesmírné závody USA a SSSR.

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Dalekohled Jamese Webba má nahradit dosluhující, byť stále funkční Hubbleův teleskop.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám