Hlavní obsah

NASA vyslala na orbitu speciální dalekohledy, které budou zkoumat záhady vesmíru

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal ve čtvrtek na oběžnou dráhu zařízení, které má prozkoumat některé z největších záhad kosmu. Jedná se o rentgenovou vesmírnou observatoř Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE), informovala agentura Reuters. Svůj podíl na misi má i Česko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vyslala do kosmu observatoř, která bude zkoumat záhady vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX s vesmírnou observatoří proběhl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v 7:00 SEČ. Zhruba půl hodiny po startu došlo ke zdárnému oddělení dalekohledu IXPE. Jeho oběžná dráha má výšku okolo 540 kilometrů.

Jedná se o projekt NASA ve spolupráci s Italskou kosmickou agenturou (ASI), vědecký podíl je však na něm i český. Zástupce ředitele Astronomického ústavu Akademie věd ČR Michal Dovčiak totiž vede mezinárodní tým asi 60 vědců, má na starosti jedno vědecké téma mise: „akreující stelární černé díry“.

Vědci detekovali během deseti dnů dvě srážky černých děr s neutronovými hvězdami

Zahraniční

„Michal Dovčiak je světově uznávaným odborníkem na černé díry,“ připomněl pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Nejmodernější rentgenové dalekohledy

Samotná observatoř disponuje třemi nejmodernějšími rentgenovými teleskopy k pozorování polarizace rentgenového záření. „Tato jedna z nejpokročilejších rentgenových observatoří bude zkoumat především neutronové hvězdy a černé díry ve vzdálených končinách vesmíru,“ shrnul Suchan.

Sonda Solar Orbiter naposledy proletí kolem Země a už se nikdy nevrátí

Věda a školy

Cílem výzkumu budou konkrétně exotické vesmírné objekty, jako jsou nejen černé díry a neutronové hvězdy, ale dále třeba pulsary, magnetary, zbytky supernov, kvasary či jádra aktivních galaxií, připomíná zpráva na webu České astronomické společnosti (ČAS).

U těchto objektů se bude zkoumat právě rentgenové záření, které vyzařují, jak uvádí NASA ve svém prohlášení.

Pražské hvězdárny vyšlou do kosmu unikátní výukovou družici, poslouží Muskova raketa

Věda a školy

Po dosažení své oběžné dráhy měla družice IXPE rozložit své čtyřmetrové výsuvné rameno, které drží trojici rentgenových zrcadlových modulů. Jejich úkolem bude usměrňovat rentgenové paprsky do tří citlivých detektorů v těle celého aparátu.

Ke startu rakety s kosmickou observatoří a dalekohledy proběhla u nás i odborná konference s komentáři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám