Hlavní obsah

NASA už podvacáté ocenila snímek českého astrofotografa

Novinky,

Úspěch zaznamenal ve čtvrtek 26. prosince 33letý fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) publikoval již jeho 20. fotografii jako Astronomický snímek dne NASA. Horálek se zařadil do skupinky světových fotografů, kterým se to povedlo. Na jeho jubilejním snímku je zasněžená krajina slovenské Oravské Lesné s uskupením jasných hvězd tzv. Zimního šestiúhelníku.

Foto: Petr Horálek

Jubilejní 20. snímek Petra Horálka publikovaný jako Astronomický snímek dne zobrazuje jasné hvězdy zimní oblohy nad zasněženou Oravskou Lesnou na Slovensku.

Článek

Astronomický snímek dne NASA je podle Pavla Suchana z České astronomické společnosti, který o tom informoval, prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den z několika stovek až tisíců snímků pečlivě vybírají profesoři Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu ve Spojených státech.

Od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu na světě, na sociálních sítích jej denně sledují stamiliony lidí.

Foto: Petr Horálek

Jubilejní 20. snímek Petra Horálka publikovaný jako Astronomický snímek dne zobrazuje jasné hvězdy zimní oblohy nad zasněženou Oravskou Lesnou na Slovensku. Celý snímek s oficiálními popisky (Winter Hexagon – Zimní šestiúhelník).

Za historii tohoto astronomického snímku se podařilo uspět ve výběru jen několika českým a slovenským autorům. Kromě Petra Horálka to byl například Juraj Tóth (první slovenský úspěch z 8. prosince 1998), Pavel Spurný (první český úspěch z 19. února 1999), Miloslav Druckmüller (druhý nejúspěšnější Čech), Pavel Cagaš, Lukáš Veselý či Ondrej Králik.

Myslel si, že jde o spam

Dvacet Horálkových snímků publikovaných NASA zobrazuje nejrůznější astronomické jevy a noční pohledy zachycené po celém světě. Mezi publikovanými snímky je i pět, které vznikly v Česku, z toho čtyři na Ústupkách u Sečské přehrady, a čtyři na území Slovenska – jakožto i jubilejní dvacátý.

Je tak autorem více než poloviny všech publikovaných snímků NASA, které vznikly na česko-slovenském území.

Seznam Astronomických snímků dne NASA od Petra Horálka:
• 26. prosince 2019: Severní zimní šestiúhelník (Oravská Lesná, Slovensko)
• 28. listopadu 2019: Měsíc a planety za soumraku (Ganzi, Čína)
• 14. září 2019: Malá planeta pro exoplanety (Paranal, Chile)
• 12. srpna 2019: Perseidy nad Slovenskem (Kolonica, Slovensko)
• 5. července 2019: Sekvence zatmění z La Silla (La Silla, Chile)
• 1. července 2019: Velká korona (Guernsey SP, USA; více autorů)
• 25. ledna 2019: Zásah Měsíce (Boa Vista, Kapverdy)
• 22. prosince 2018: Mrazivá prosincová noc (Ústupky, Česká republika)
• 17. srpna 2018: Perseida a trvající stopa (Kolonica, Slovensko)
• 7. prosince 2017: Všechna zatmění roku 2017 (Česká republika, Argentina, Německo, USA)
• 10. srpna 2017: Noc Perseid (Vrchteplá, Slovensko)
• 30. května 2017: Nebe nad Kalahari (Dqae Qare, Botswana)
• 23. prosince 2016: Kdysi dávno za zimního slunovratu (Ústupky, Česká republika)
• 16. září 2016: Úplněk nad Brnem (Brno, Česká republika)
• 31. března 2016: Od Velkého vozu k Jižnímu kříži (Halmahera, Indonésie)
• 3. listopadu 2015: Vyhlížení Venuše pod obloukem Spitzkoppe (Spitzkoppe, Namibie)
• 14. října 2015: Zatmění Měsíce v protisvitu (Sesriem, Namibie)
• 13. srpna 2015: Bezměsíčné meteory a Mléčná dráha (Hvar, Chorvatsko)
• 1. července 2015: Venuše, Jupiter a noční svítící mraky (Ústupky, Česká republika)
• 29. července 2014: Nebeská brána na Novém Zélandu (Te Mata Peak, Nový Zéland)

Když editoři snímků NASA informovali Horálka o jeho úspěchu poprvé, myslel se, že jde o nevyžádanou poštu.

„Bylo to 27. července 2014 a já byl zrovna na Novém Zélandu, znavený po dalším náročném dni plném sběru citrusů na sadech s ovocem. Seděl jsem před vchodem uzamčené veřejné knihovny v městě Gisborne, kde byl na dosah zdarma internet, což bylo na zélandské poměry dost vzácné a kontroloval příchozí poštu,“ vzpomíná.

Foto: Petr Horálek

Nebeská brána na Novém Zélandu (2014). První Horálkův snímek, který ocenila vesmírná agentura NASA.

„Mezi e-maily byl jeden podivný – v kolonce předmětu byl odkaz a jinak byla zpráva úplně prázdná. Myslel jsem, že jde o spam, ale ta adresa mi v něčem přišla povědomá. Tak jsem to risknul, zkopíroval a vložil do prohlížeče. Najednou se objevila stránka s mým snímkem a textem, který má být o dva dny později publikován jako Astronomický snímek dne. Chtělo se mi křičet radostí, ale na té ulici před knihovnou by to nejspíš skončilo příjezdem policie,“ řekl s nadsázkou.

Šlo o celooblohový snímek rudé záře v atmosféře nad novozélandskou vrchovinou Te Mata Peak.

Náraz asteroidu do Měsíce během zatmění viděli i Češi

Věda a školy

Za nejvzácnější ze svých publikovaných obrázků považuje záznam zásahu zatmělého Měsíce asteroidem 21. ledna 2019.

Foto: Petr Horálek

Zásah Měsíce asteroidem zaznamenaný Petrem Horálkem při zatmění 21. ledna 2019 byl publikován jako snímek NASA 25. ledna.

Jmenuje se po něm planetka

S dvaceti vybranými fotografiemi se Horálek řadí k nejúspěšnějším astrofotografům světa, jejichž snímky NASA publikovala. Ti úplně nejúspěšnější nicméně figurují v daném výběru už třeba padesátkrát.

Dostat se tam není snadné. „Do výběru snímku dne NASA jsem od roku 2012 zaslal již na 300 snímků, úspěch zaznamenalo 20 z nich,“ přiznal Horálek s tím, že je třeba být trpělivý.

„Nejčastěji se do výběru dostanou snímky, které reflektují aktuální dění,“ dodal pardubický astronom, po kterém se dokonce jmenuje jedna planetka: 6822 Horálek.

Český astrofotograf vyfotil mlhovinu vzdálenou 650 světelných let

Věda a školy

Podobně jako NASA vydává každodenní Astronomický snímek dne, Česká astronomická společnost organizuje měsíční kola České astrofotografie měsíce a jednou ročně udílí Cenu Jindřicha Zemana za astrofotografii roku.

Reklama

Související články

Na nebi byla 17. listopadu 1989 polární záře

Rok 1989 přinesl nejen demonstrace a pád komunistického režimu, ale i vzácné nebeské úkazy. Jeden z nich se navíc objevil právě v revoluční den 17. listopadu....

Výběr článků

Načítám