Hlavní obsah

Na Marsu kdysi zurčely řeky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští vědci se domnívají, že na sousední planetě Mars tekla před 3,7 miliardy let voda v řekách. Uvedli to v nové studii, kterou zveřejnil odborný časopis Nature Communications. Experti spekulují, že systém, který tyto řeky vytvořil, existoval v geologické historii rudé planety více než 100 tisíc let.

Na Marsu kdysi tekly řekyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mezinárodní tým prozkoumal bývalé povodí marsovské planiny Hellas pomocí dat nashromážděných sondou amerického vesmírného úřadu NASA jménem Mars Reconnaissance Orbiter, která rudou planetu obíhá a studuje od roku 2006.

Na 200 metrů vysokém skalním útesu na planině objevili vědci známky toho, že region kdysi skutečně protínal říční systém.

Břehy jako u pozemských řek

Výzkumníci z Nizozemska, Itálie, Francie a Velké Británie pod vedením Francesca Saleseho a Williama McMahona, kteří působí na univerzitě v Utrechtu, říkají, že díky snímku z kamery na sondě v extrémně vysokém rozlišení našli na útesu usazené horniny, které se jinak běžně vyskytují na březích řek.

Tyto pradávně řeky podle nich zřejmě opustily svá koryta a zanechaly za sebou písčité břehy – jako některé toky na Zemi. Agentura Reuters uvádí jako příklad německý Rýn či řeky na severu Itálie.

Voda z Marsu mizí nečekaně rychle

Věda a školy

Ohledně přítomnosti vody na Marsu, současné i minulé, se bádá velmi často. Jiná nedávná studie tak kupříkladu zase zjistila, že vodní pára z rudé planety až nečekaně rychle mizí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám