Hlavní obsah

Ministerstvo školství hodlá u maturit trvale prodloužit čas na testy

Praha

Maturanti možná získají od jara příštího roku delší čas na vypracování státních didaktických testů. Ministerstvo školství by jim ho chtělo prodloužit v češtině a cizím jazyce o 10 minut a v matematice o 15 minut. Vyplývá to z návrhu, kterým MŠMT plánuje změnit vyhlášku o podobě maturitních zkoušek. Podle úřadu se delší čas osvědčil v minulém školním roce. Novela by měla platit od 1. ledna.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační snímek

Článek

V minulém školním roce se doba na vypracování testů navýšila mimořádným opatřením v reakci na výuku na dálku.

Podle stávající právní úpravy mají žáci na napsání didaktického testu z češtiny a literatury 75 minut, z cizího jazyka 100 minut a z matematiky 120 minut. Ministerstvo navrhuje, aby se délka konání testu prodloužila v češtině na 85 minut, v cizím jazyce na 110 minut a v matematice na 135 minut.

Didaktická zkouška z cizího jazyka je v současnosti rozdělena na 40 minut poslechu a 60 minut testu, který ověřuje čtení a jazykové znalosti. Poslechová část by po úpravě měla zůstat stejně dlouhá, další část testu by se měla prodloužit na 70 minut.

Odborníci představili návrh, jak by se měla změnit maturita

Věda a školy

U nepovinné náročnější zkoušky s názvem Matematika rozšiřující by se čas měnit neměl. Na tuto zkoušku je nyní vyhrazeno 150 minut. Délka se nezměnila ani při mimořádných opatřeních minulý školní rok.

Čas na kontrolu

Návrh na prodloužení povinných testů zdůvodnil úřad pozitivní zkušeností s opatřením v minulém školním roce.

„Bylo vyhodnoceno, že toto časové navýšení mělo pozitivní dopad nejen na psychiku žáků, ale zejména poskytlo žákům adekvátní časový prostor si zadání testu důkladně přečíst a zrealizovat i dostatečnou kontrolu odpovědí zapsaných do záznamových archů,” uvedl resort.

Chyby vzniklé z nedostatku času pro kontrolu podle něj bývají v současnosti hlavním důvodem žádostí o přezkum výsledků zkoušky.

Ministerstvo navrhuje účinnost novely k 1. lednu 2022, aby se změna mohla týkat i žáků, kteří budou maturitu skládat v tomto školním roce.

Úspěšnost zářijových maturit vzrostla na 96,2 procenta

Věda a školy

Státní didaktické testy se podle jejich organizátora, Cermatu, budou konat na jaře od 2. do 5. května. Všichni musí složit zkoušku z češtiny. Mezi cizím jazykem a matematikou si mohou vybrat. Testy se neznámkují, ale hodnotí se slovy uspěl či neuspěl.

Z jazyků pak kromě testů čekají maturanty ještě slohové práce a ústní zkoušky, které od minulého roku místo Cermatu organizují samotné školy. Tzv. školní neboli profilovou maturitu vedle toho studenti skládají ještě z dalších dvou až tří předmětů.

Spolek vyzval MŠMT, aby představilo možnou podobu jarních přijímaček

Věda a školy

V minulém a předminulém školním roce MŠMT zkoušky kvůli předcházející výuce na dálku mimořádně upravilo. Kromě toho, že prodloužilo čas na vypracování testů, také loni zrušilo povinnost ústních zkoušek z češtiny a z cizího jazyka. Testy nemuseli skládat žáci, kteří kvůli pracovní povinnosti pomáhali v nemocnicích či sociálních domovech.

Termíny zkoušek se navíc posunuly o několik týdnů dál, a těm, kteří napoprvé neuspěli, se navýšil počet opravných termínů ze dvou na tři.

Reklama

Související články

Učitelé už třetí dávku mají, zní ze škol

Přesné statistiky neexistují, ale podle odhadů lidí z terénu drtivá většina kantorů už naočkovaná je, a to i třetí dávkou. K povinnému očkování pedagogů se...

Výběr článků

Načítám