Hlavní obsah

Žáci a studenti se budou pravidelně každé pondělí testovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pátek řešila zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Studenti základních a středních škol se budou pravidelně testovat na koronavirus, oznámil po jednání ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO). Plošné testování ve školách bude probíhat každé pondělí. Testování čeká také zaměstnance ve firmách.

TK po jednání vlády 19.11.2021Video: ČTK

 
Článek

„Vláda rozhodla o pravidelném plošném testování v základních a středních školách. Probíhat bude každé pondělí,” napsal Plaga na Twitter.

Podle dřívějšího avíza premiéra Andreje Babiše by plošné testování mohlo trvat až do konce února příštího roku.

Vláda schválila ošetřovné a příspěvek na pobyt v karanténě

Domácí

Ve středu přitom hlavní hygienička Pavla Svrčinová hovořila o tom, že plošné testování nemá dostatečný efekt, což se ukazuje v zemích, jako je Rakousko nebo některé německé spolkové státy, kde se to na šíření nákazy neprojevilo. Proto se podle ní po dvou kolech testování 22. listopadu a 29. listopadu pokračovat nemělo. Testovat navrhovala pouze v ohniscích nákazy, jak rozhodnou krajské hygienické stanice. Vláda jejímu návrhu vstříc nevyšla.

Testování ve firmách

Testovat se budou od začátku týdne také zaměstnanci ve firmách. Pokud se zaměstnanec podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) odmítne testovat, bude muset mít po celou dobu na pracovišti nasazený respirátor, omezit kontakt s dalšími lidmi a mít například také oddělené stravování.

Úřady by pak podle v pátek schváleného doporučení měly co nejvíce využívat home office, aby se snížily počty kontaktů.

Vláda ANO a ČSSD se v pátek vrátila k opatřením proti šíření covidu-19, o kterých jednala již ve čtvrtek. Ministerstvo zdravotnictví a další úřady dostaly za úkol připravit ke schválení konkrétní texty návrhů.

Od pondělí 22. listopadu se podle rozhodnutí kabinetu nebudou testy na covid-19 uznávat jako potvrzení bezinfekčnosti. Lidé se při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do gastronomických či ubytovacích zařízení budou muset prokázat dokladem o kompletním očkování proti covidu-19 nebo potvrzením, že nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že nová protiepidemická opatření budou platit do konce února.

Testování ve školách bude pokračovat

Domácí

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) také na pátečním jednání předložila návrh na zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a obnovení příspěvku pro lidi v izolaci a karanténě ve výši 370 korun na den. Po jednání oznámila, že návrh vláda schválila.

K tomu, aby změny začaly platit, musí je po vládě přijmout ještě Sněmovna i Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám