Hlavní obsah

Ministerstva práce a školství společně připravují kurzy češtiny pro Ukrajince

Praha

Ministerstva práce a školství spolu připravují kurzy češtiny pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dospělým běžencům by výuka jazyka měla usnadnit uplatnění na trhu práce. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) chce úřad pro tyto aktivity využít i evropské dotace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Podle tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí se jazykové kurzy pro Ukrajince budou nabízet a financovat prostřednictvím Úřadu práce ČR. Jejich součástí by mělo být i kariérní poradenství, počítá se rovněž se zapojením zaměstnavatelů.

„Nyní chystáme osnovy těchto jazykových kurzů. Budeme zohledňovat délku vzdělávání, požadavky na lektory, a především pak úroveň jazykových znalostí, které by absolventi kurzů měli dosáhnout,” nastínil Jurečka.

„Počítáme se zapojením již fungujících škol a školských zařízení i s účastí zkušených lektorů ze soukromého sektoru,” dodal.

Ukrajinci se chtějí učit česky, jazykové školy jim nabízejí kurzy zdarma

Domácí

Akreditační proces pro kurzy bude mít podle ministerstva práce na starosti MŠMT. To nedávno vypsalo také dva dotační programy zaměřené na integraci dětí ukrajinských uprchlíků. V programu na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let dalo k dispozici 150 milionů korun. Na adaptační skupiny, které budou zaměřené na děti od tří do 15 let, má k dispozici 1,25 miliardy.

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Věda a školy

Peníze na jazykové kurzy pro ukrajinskou mládež mohou získat veřejné vysoké školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku, kraje a obce či městské části hlavního města Prahy. Kurzy mají být intenzivní s cílem odstranění jazykové bariéry Ukrajinců do té míry, aby se v Česku mohli začlenit do kolektivu vrstevníků a být úspěšní ve škole.

Bude dost učitelů?

Ředitel odboru středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání na ministerstvu školství Petr Bannert nedávno na konferenci v Praze řekl, že spíše než se zajištěním peněz na kurzy očekává potíže s nedostatkem vyučujících češtiny. Uvedl, že úřady proto jednají o tom, kdo všechno by ji mohl učit.

„Určitě je dobré využít (k výuce češtiny pro uprchlíky) učitele češtiny, ti ale budou velmi zatížení,” zmínil.

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

Uvažuje se proto podle něj i o možnosti zapojení učitelů cizích jazyků, studentů pedagogických fakult nebo dalších odborníků. „Vnímám, že to bude velký problém. Bude tu velká zátěž pro školy v oblasti přesčasových hodin a tak dále,” doplnil.

Na středních školách probíhá druhý termín přijímaček na čtyřleté obory

Věda a školy

Do Česka dorazilo od konce února podle odhadů přes 300 tisíc ukrajinských uprchlíků, hlavně ženy s dětmi. Speciální víza získalo v ČR od začátku ruské invaze na Ukrajinu do úterý přes 283 tisíc lidí prchajících před válkou.

Výběr článků

Načítám