Hlavní obsah

Na středních školách probíhá druhý termín přijímaček na čtyřleté obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na středních školách se ve středu koná druhý termín jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory čtyřletého a nástavbového studia. Přihlásilo se k němu 67 977 žáků, z nichž 865 jsou váleční uprchlíci z Ukrajiny. Vyplývá to z údajů Cermatu, který zkoušky organizuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Přijímací zkoušky na 1. Slovanském gymnáziu v Praze (snímek z 12. dubna)

Článek

Zájemci se mohli hlásit na dvě školy, někteří přesto vybrali jen jednu. Přihlášky si celkově na čtyřleté obory podalo 80 896 uchazečů, z toho 1261 ukrajinských běženců. První termín zkoušek byl v úterý. (Celkový počet uchazečů o maturitní SŠ obory, tedy včetně zájemců o víceletá gymnázia, je kolem 103 tisíc – pozn. red.)

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z hodinového testu z češtiny a z testu matematiky, který trvá 70 minut. Uprchlíky z Ukrajiny čeká místo testu z češtiny pohovor, který připravují samotné školy. Na matematiku mají Ukrajinci 90 minut. V češtině si test z matematiky zvolili dva, jeden dal přednost angličtině a všichni ostatní ukrajinštině.

Na čtyřletých maturitních oborech začaly jednotné přijímačky

Věda a školy

V ČR je podle odhadu ministerstva školství nyní asi 25 tisíc Ukrajinců, kteří by se vzhledem ke svému věku mohli vzdělávat ve středních školách. Část z nich zřejmě ale půjde i na učební obory, další budou moci eventuálně nastoupit rovnou do vyšších ročníků a někteří se pravděpodobně zatím na žádné školy přihlásit nechtějí.

Po Velikonocích přijímačky na víceletá gymnázia

Výsledky jednotných přijímacích zkoušek se školy od Cermatu dozvědí 28. dubna. Ředitelé škol pak mají do dvou pracovních dnů zveřejnit seznam přijatých uchazečů. Náhradní termín zkoušky pro omluvené uchazeče bude 10. a 11. května, její výsledky školy z Cermatu obdrží 18. května.

Ukrajince u přijímaček na SŠ leckde nechtějí

Domácí

Po zkouškách na čtyřleté obory a nástavby budou již tradičně následovat přijímací testy na víceletá gymnázia. Uskuteční se hned po Velikonocích, tedy příští úterý a středu.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

Uchazeč má možnost podat přihlášku na dvě střední školy, přičemž může konat jednotnou zkoušku (testy od Cermatu) na každé z těchto škol. Škola do výsledku přijímacího řízení zohledňuje vždy pouze lepší výsledek jednotného testu daného uchazeče z příslušného předmětu.

Tudíž se pro obě školy započítá lepší výsledek z těch dvou pokusů, přičemž tyto testy od Cermatu tvoří alespoň 60 procent (tj. nutné minimum – pozn. red.) celkového hodnocení uchazečů, zbylá kritéria si určí sama škola.

„Dovzdělaný matematik nemůže učit češtinu“. VŠ mají k návrhu pedagogické novely výhrady

Věda a školy

Výběr článků

Načítám