Hlavní obsah

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství zveřejnilo v pátek dvě výzvy. První směřuje na realizaci jazykových kurzů češtiny pro děti uprchlíků z Ukrajiny, druhá na adaptační skupiny pro ně. Jazykové kurzy i skupiny mohou probíhat v období od 1. dubna do 31. srpna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

„Výchozí alokace je 1,4 miliardy Kč, ale můžeme ji navýšit podle skutečných potřeb. Žadatelé se mohou hlásit až do 31. května a financování proběhne administrativně jednoduchou formou šablon,“ uvedl k materiálům ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Výzva Jazykové kurzy pro děti cizince migrující z Ukrajiny 2022 je podle MŠMT určena na podporu intenzivních jazykových kurzů pro osoby ve věku 14 až 18 let migrující z Ukrajiny. Účelem výzvy je zvýšit jejich jazykové dovednosti v českém jazyce a eliminovat předčasné odchody ze vzdělávání z důvodu nedostatečné znalosti češtiny.

Na maturitní obory SŠ se z ukrajinských uprchlíků hlásí zatím spíše jednotlivci

Věda a školy

V tomto dotačním programu je k dispozici 150 milionů korun. Aktivita musí být realizována mimo školní vyučování. Ti, kteří se neúčastní vzdělávání ve škole zapsané ve školském rejstříku, mohou absolvovat aktivitu po celý den.

Adaptační skupiny pro děti od tří let

Výzva Adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny 2022 je zaměřena na podporu adaptačních volnočasových skupin pro děti cizinců od tří do 15 let, které pobývají v Česku.

Ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, upozornily organizace. Nejde ale o nový problém

Věda a školy

Smyslem je podpořit adaptaci a socializaci ukrajinských dětí na české prostředí, rozvoj jejich jazykových dovedností, připravit je na nástup do tuzemských škol a podpořit jejich duševní zdraví. V této výzvě je k dispozici 1,25 miliardy korun.

Tyto adaptační skupiny budou pro děti, které v tu chvíli nejsou žáky MŠ ani ZŠ.

Vláda schválila na začlenění ukrajinských školáků 5,2 miliardy korun

Věda a školy

Peníze na kurzy češtiny mohou získat veřejné vysoké školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku, kraje a obce či městské části Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohou obdržet navíc též příspěvkové a nestátní neziskové organizace.

Půjde zajistit učitele češtiny?

Při začleňování Ukrajinců do škol může každopádně nastat určitý problém s kapacitou pro zajištění výuky češtiny jako cizího jazyka. O tom, kdo všechno by ji mohl učit, úřady jednají.

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

Na konferenci o podpoře vícejazyčných žáků, kterou ve čtvrtek na Staroměstské radnici pořádala nezisková organizace META, to zmínil ředitel odboru středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání na resortu školství Petr Bannert.

Minulý týden bylo podle ministerstva v ČR registrováno 125 tisíc ukrajinských uprchlíků ve věku od tří do 18 let. Uprchlíci mají povinnost se do 90 dnů přihlásit k povinné školní docházce.

Reklama

Výběr článků

Načítám