Hlavní obsah

Lidské tělo se ochlazuje, v 19. století byla průměrná tělesná teplota 37 stupňů

– Stanford (USA)

Běžná teplota lidského těla klesá a už to není v průměru 37 stupňů Celsia, jak zjistila věda v 19. století. Z nové studie Stanfordské univerzity v USA vyplynulo, že „normální teplota“ je jen 36,6 stupně, což ostatně mnozí lidé již dlouhodobě takto vnímají. Vliv na teplotu organismu by mohly mít i klimatické změny, uvádí dále odborný časopis eLife.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Roku 1851 stanovil na základě svých měření v podpaží asi 25 tisíc pacientů německý lékař Carl Reinhold August Wunderlich, že má lidské tělo v průměru teplotu 37 stupňů.

Američtí vědci nyní porovnali 675 tisíc vzorků měření teploty od dob americké občanské války v šedesátých letech 19. století přes údaje z výzkumu o výživě ze 70. let 20. století až po klinická data z databáze Stanfordu z prvních let 21. století. Shromáždili tak měření za 157 let, která pocházela od 197 různých ročníků narození.

Od 36,1 do 37,7

„Zjistili jsme, že muži narození na začátku 19. století měli teplotu o 0,59 °C vyšší než je teplota dnešních mužů,“ stojí ve studii. Byl tak doložen trvalý pokles o 0,03 stupně Celsia v každé dekádě. U žen se průměrná teplota od 90. let 19. století snížila o 0,32 stupně Celsia, tedy o 0,029 °C každou narozeninovou dekádu.

Syfilis řádila v Evropě už před Kolumbem

Věda a školy

Americký Národní institut zdraví (NIH) k tomu dodává, že jako průměrná tělesná teplota se 37 °C oficiálně uváděla přes 150 let, avšak nikdy nelze brát jednotlivá čísla zcela striktně – vždy záleží i na dalších faktorech, jako je například věk, aktivita daného člověka či příslušná denní doba.

„Úplně nejobecněji lze odhadovat, že normální tělesná teplota je mezi 36,1 a 37,2 °C,“ upřesnil NIH podle serveru Health.

Zcela se změnilo životní prostředí

Proč ale ten rozdíl oproti 19. století? „Změnilo se prostředí, ve kterém žijeme, a to včetně teploty v našich domovech, našeho vystavení mikroorganismům. Rovněž máme přístup i k jiným druhům potravin,“ konstatovala podle webu Science Alert vědkyně Julie Parsonnetová s tím, že se navíc měníme i fyziologicky.

Mezi faktory, které ovlivňují změnu tělesné teploty, patří zvyšování tělesné hmotnosti a úbytek chronických infekcí. Odborníci se domnívají, že vliv na teplotu těla by v budoucnu mohly mít též změny klimatu. Zvláště pokud se vyrojí nové nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám