Hlavní obsah

Grónský ledový příkrov je na pokraji bodu zlomu, varují vědci

Nová studie zkoumající výšky ledových příkrovů a míru jejich tání v pánvi Jakobshavn v Grónsku odhalila, že i celý tamní obrovský ledový příkrov pojmenovaný jednoduše Grónský ledovec je na pokraji velkého bodu zlomu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na odborný článek v Proceedings of the National Academy of Sciences, sborníku vydávaného Národní akademií věd USA.

Grónský ledový příkrov je na pokraji bodu zlomuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Rostoucí teploty způsobené klimatickou krizí způsobily, že do oceánů už odtekly biliony tun grónského ledu. Pokud by ledový příkrov roztál kompletně, hladina světových moří by stoupla o sedm metrů.

Hlavní příčinou je zřejmě skutečnost, že tání snižuje výšku ledového štítu a vystavuje ho tak vyšším teplotám panujícím v nižších nadmořských výškách, což způsobuje další tání.

V Grónsku se utrhla část ledovce velká jako půlka Brna

Věda a školy

Data každopádně ukazují, že destabilizace tohoto ledového štítu právě probíhá a mohla už překročit bod zlomu.

Led, který zvedne hladiny moří o 1–2 metry, už odtává

„Studie dále naznačuje, že v blízké budoucnosti dojde k podstatnému nárůstu tání,“ upozornil podle agentury Reuters její spoluautor Niklas Boers, který působí v německém Postupimském institutu pro výzkum dopadů změn klimatu.

Úbytek ledu na Zemi se od 90. let nečekaně zrychlil. Hladiny moří rostou, varuje studie

Věda a školy

Množství ledu, které by zvýšilo hladiny světových moří o jeden až dva metry, už je pravděpodobně odsouzeno k roztání, nicméně podle expertů by to mohlo trvat i staletí. Roztání kompletního ledového štítu by zabralo tisíc let.

Grónský ledovec se začal po letech tání zvětšovat

Věda a školy

Konkrétně dílčí, ale významný ledovec v Grónsku jménem Jakobshavn byl dlouhodobě jedním z nejrychleji se zmenšujících ledových útvarů na Zemi. Podle měření amerického vesmírného úřadu NASA se sice začal před pár lety zvětšovat, avšak nepochybně jen dočasně.

Grónské ledovce tají sedmkrát rychleji než v 90. letech, hrozí zatopení obydlených míst

Věda a školy

Podle poměrně nedávné studie totiž grónské ledovce obecně tají v současnosti sedmkrát rychleji než v 90. letech. Uvedl to na základě své studie tým vědců, kteří porovnávali satelitní snímky ledové pokrývky arktického ostrova za 26 let. Rozsah a rychlost tání je prý větší, než se očekávalo. Může tak i hrozit, že budou zatopeny oblasti, které obývají stamiliony lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám