Hlavní obsah

Grónský ledovec se začal po letech tání zvětšovat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký ledovec v Grónsku jménem Jakobshavn byl jedním z nejrychleji se zmenšujících ledových útvarů na Zemi. Podle nového měření amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) však opět roste. Odborníci nicméně upozorňují, že je to jen dočasné. Změna byla zaznamenána při dvou letadlových misích v letech 2016 a 2017.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Grónský ledovec se začal po letech tání zvětšovatVideo: AP

 
Článek

Od roku 2012 ustupoval Jakobshavn asi o tři kilometry ročně, navíc se ztenčil téměř o 40 metrů. V posledních letech však podle studie zveřejněné i ve vědeckém časopise Nature znovu narostl zhruba na stejnou úroveň jako v roce 2012.

Vědci si zatím nejsou jistí, co je příčinou změny. Věří, že je projevem přirozeného cyklického ochlazování vod severní části Atlantiku.

„Mezi lety 2016 a 2017 jsme ze dvou našich samostatných vzdušných misí zjistili, že v blízkosti přední části ledovce se opět obnovil až o 30 metrů. A od roku 2017 do roku 2018 to samé. Rozdíl v posledním roce spočívá v tom, že se toto zesílení ve srovnání s obdobím 2016 až 2017 rozšířilo dále proti proudu,“ sdělil agentuře AP autor studie a odborník NASA na ledovce Ala Khazendar.

Pokud se led rychle rozpouští, stoupají hladiny moří. Když se jeho tání zpomalí, stane se opak – proto je důležité vědět, co se konkrétně nyní s ledovcem Jakobshavn děje.

Glaciologové si ale zatím nejsou jistí, co je příčinou nečekané změny. Domnívají se, že je projevem přirozeného cyklického ochlazování vod severní části Atlantského oceánu. Podle Khazendara jsou příčinou právě přirozené cykly v proudění vody v oceánech, které jsou podobné takzvané Severoatlantické oscilaci, tedy změnám v tlaku vzduchu.

Je proto obtížné odhadnout, jak přesně se bude led chovat v příštích několika desetiletích. Autoři studie i vědci v ní nezainteresovaní jsou zvyklí na rychlé tání ledovců v Grónsku. Růst tohoto ledovce tedy mnohé překvapil. Shodují se však, že daná změna trendu je dočasná.

Dobrá i špatná zpráva

Voda v zátoce Disko, kde ústí ledovec Jakobshavn do oceánu, je teď o dva stupně Celsia chladnější než před lety. Krátkodobě je to dobrá zpráva, ledovec nebude tát tak rychle, tudíž se tolik nezvýší hladina moří.

Zároveň je to podle NASA i zpráva špatná. Potvrzuje totiž, že teplota vody v oceánech je velmi důležitým faktorem pro tání ledovců. Voda v oceánech se otepluje již mnoho desetiletí, jelikož 90 procent tepla zachyceného skleníkovými plyny přijde do vody.

Voda se sice každopádně může někdy ochladit, což se nějakým způsobem projeví, avšak dlouhodobě se skutečně otepluje a ledovce budou tát stále více – jestliže se nezmění příčiny jejich tání.

Reklama

Související články

Tání v Antarktidě nabralo na tempu

Ledovce v Antarktidě tají dnes šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Podle deníku The Independent to ukázala studie...

Výběr článků

Načítám