Hlavní obsah

Architekti návrhem námořního muzea upozorňují na tání ledovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh námořního muzea v jihočínském Šen-čenu představili architekti z čínského ateliéru OPEN Architecture. Jejich návrh má podobu několika tajících kusů ledovce a kusu ledové kry na pobřeží. Budoucím návštěvníkům muzea tak chtějí nenásilnou, ale zato názornou formou připomínat problémy, které způsobuje globální oteplování.

Námořní muzeum v jihočínském Šen-čenu má připomínat kousky ledovce na břehu tropického moře Video: OPEN Architecture

 
Článek

Čínští architekti představili svůj soutěžní návrh na podobu nového námořního muzea v Šen-čenu, který nazvali Ledovce a moře. Je to jeden z trojice vítězných návrhů, které vybrala odborná porota z patnácti děl přihlášených do soutěže.

Šest skleněných kusů ledovce rozesetých na subtropickém pobřeží začíná vlivem místní teploty tát, stejně jako poslední zbytky ledové kry, která popraskala a začíná se již celá rozpadat. Takový obrázek nabídne příchozímu návštěvníkovi muzeum (pokud si město vybere právě tento návrh).

Smyslem je malé i velké názorným způsobem seznámit s problematikou globálního oteplování a jeho dopady na svět moří a oceánů. Architekti ve svém návrhu chytře vsadili na tvar a fenomén ledovců, které působí v prostředí překotně se rozvíjejícího města v subtropickém pásu nečekaně a překvapivě, čímž zcela automaticky vyvolávají pozornost kolemjdoucích.

Muzeum se má stát jedním z deseti největších kulturních stánků v Šen-čenu, město se totiž hodlá prezentovat jako globální centrum pro námořnictví. Muzeum má tak upozorňovat na ekologické problémy týkající se moří a oceánů, ať již je to extenzívní rybolov, jaderné elektrárny budované v bezprostřední blízkosti moří, těžba ropy z podmořský zdrojů atd.

Foto: OPEN Architecture

Námořní muzeum má v návrhu podobu šesti kusů ledovce na pobřeží moře.

„Pokud vezmeme pobřežní ekologii jako výchozí bod, můžeme proměnit konfrontaci v symbiózu. Můžeme nahradit plánovanou tvrdou a vysokou mořskou hráz měkkou zónou obrany v podobě dvou vrstev mořských hradeb v různých výškách. Tato mezizóna bude obsazena obnoveným mangrovovým mokřadem, tedy přírodní ochrannou bariérou, která bude sloužit i jako stanoviště pro mořský život a migrující ptáky,” navrhují architekti.

Hlavní sál pod mořským dnem

Nad stropem hlavního výstavního prostoru plánují vytvořit umělé vnitrozemské moře, které bude na úrovni vyššího z obou pater přechodové zóny. Tento model má řešit nejenom dopad častých sezónních tajfunů na budovu, ale zároveň výrazně sníží množství tepla, s nímž by se jinak tak velký objekt musel vyrovnávat.

Vlastní výstavní prostor je navržen tak, aby měl nejenom velkou plochu, ale také výšku, a tím umožnil umístění co největšího množství expozic bez jakéhokoli omezení.

Praktickým prvkem je pak chodba v podobě smyčky, která umožňuje pohodlnou technickou a logistickou obsluhu všech výstavních místností. V objektu muzea jsou rovněž vyčleněné prostory pro výzkum, kanceláře a sklady.

Červí díra přivede do města na břehu moře znalosti i zábavu

Tipy a trendy

Pětice dvouvrstvých skleněných kusů ledovce umístěná ve vnitrozemském moři v sobě ukrývá základní prostory určené pro návštěvníky – lobby, kino, knihovnu, prostory pro vzdělávání dětí a samozřejmě také místo pro odpočinek. Šestý kus ledovce, který „již odplouvá do oceánu”, v sobě ukrývá obří kinosál a představuje závěr návštěvnické trasy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jak shrnují architekti, námořní muzeum v jimi navrhované podobě svůj základní účel – osvětu v oblasti oceánské ekologie – posunuje o krok dál. Samo se stává vyrovnaným ekosystémem a funguje tak jako organický přírodní prvek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám