Hlavní obsah

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína vypustila do vesmíru základní modul své vlastní orbitální stanice nazvané Tchien-che (Nebeská harmonie). Z kosmického střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan ho ve čtvrtek v 11:23 místního času (5:23 SELČ) vynesla raketa Dlouhý pochod 5B. Podle agentury Reuters chtějí Číňané dokončit budování své vesmírné stanice do konce příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vypustila do kosmu základní modul své vesmírné staniceVideo: Reuters

 
Článek

Tchien-che bude základní obytnou sekcí pro tříčlenné posádky, jež by měly stanici navštěvovat na dobu až šesti měsíců. Modul bude zajišťovat energii a pohon pro celý orbitální komplex, který by měly tvořit ještě dva experimentální moduly.

Rusko začalo se stavbou vlastní orbitální stanice, oznámil šéf Roskosmosu

Věda a školy

Pozdější připojení těchto modulů umožní spojovací uzel na Tchien-che, který bude využíván i k zakotvení pilotovaných a nákladních lodí Šen-čou a Tchien-čou. Uzel poskytne také přechodovou komoru pro výstupy kosmonautů ze stanice.

Jedenáct misí

Čína plánuje v letech 2021 a 2022 k dokončení svého orbitálního komplexu jedenáct misí. Zahrnují vypuštění tří modulů, čtyři zásobovací lety nákladních lodí Tchien-čou a čtyři cesty posádek loděmi Šen-čou.

Do výcviku je zapojeno nejméně 12 astronautů, kteří by se mohli na stanici vydat. Jsou mezi nimi jak lidé se zkušenostmi z předchozích letů do vesmíru, tak nováčci, nechybějí ani ženy. Podle amerických expertů je jeden z letů plánován na květen a další na červen.

NASA kvůli počasí odložila návrat astronautů z vesmírné stanice na víkend

Věda a školy

Dokončená čínská orbitální stanice bude mít přibližně pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), což je projekt, z něhož Spojené státy Čínu vyloučily.

Pád vesmírné stanice bude krásná podívaná a nikomu to neublíží, ujišťuje Čína

Věda a školy

Čínský Nebeský palác 2 kontrolovaně shořel v atmosféře

Věda a školy

V přípravách na svou vlastní kosmickou stanici Čína v posledním desetiletí umístila na oběžnou dráhu kolem Země dvě experimentální stanice Tchien-kung 1 a Tchien-kung 2 (Nebeský palác 1 a 2). První z nich nekontrolovaně shořela v atmosféře v roce 2018, druhá kontrolovaně zanikla o rok později.

Chystané přistání čínské sondy na Marsu

Mise Tchien-che přichází jen několik týdnů před plánovaným přistáním čínské sondy na Marsu. Pokud se přistání podaří a na rudé planetě začne pracovat čínské robotické vozítko, stane se Čína teprve druhou zemí po USA, jež tam dokáže provozovat takového automatického průzkumníka.

Čínská sonda poslala snímky Marsu ve vysokém rozlišení

Věda a školy

Čínská sonda Tchien-wen obíhá kolem Marsu od února a sbírá data.

Rusko a Čína plánují společnou vědeckou stanici na Měsíci

Věda a školy

V březnu se navíc objevila zpráva, že Čína spolu s Ruskem plánuje vytvořit vědeckou stanici na Měsíci. Mezinárodní vědecká stanice může vzniknout na povrchu Měsíce, případně na oběžné dráze okolo něj, poznamenal tehdy list Kommersant s tím, že šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin už dříve označil Číňany za hlavní partnery při výzkumu Měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám