Hlavní obsah

NASA kvůli počasí odložila návrat astronautů z vesmírné stanice na víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vesmírná agentura NASA odkládá ze středy na sobotu plánovaný návrat čtyř astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Důvodem je nepříznivá předpověď počasí pro okolí amerického státu Florida, kde by loď s posádkou měla přistát.

Foto: NASA TV

Posádka Crew-1, která se bude vracet domů: zleva Shannon Walkerová, Victor Glover, Michael Hopkins a Soiči Noguči.

Článek

Podle nového plánu stroj společnosti SpaceX opustí ISS v pátek v 17:55 východoamerického času (23:55 SELČ) a na hladině Mexického zálivu nebo Atlantického oceánu přistane v sobotu v 11:36 místního času.

Loď Crew Dragon Resilience má po půlročním pobytu na oběžné dráze přinést zpět na Zemi americké astronauty Michaela Hopkinse, Victora Glovera a Shannon Walkerovou a jejich japonského kolegu Soičiho Nogučiho.

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Věda a školy

Původně bylo přistání do vody naplánované na středu 28. dubna, předpověď však ukazovala, že ve vybraných dopadových zónách hrozí vítr o rychlostech převyšujících limity mise.

„Týmy budou nadále monitorovat povětrnostní podmínky pro přistání do moře před plánovaným pátečním odpojením (lodě od ISS),“ uvedl nyní úřad NASA.

Záznam: Start posádky k ISS ve zrecyklovaném modulu SpaceXVideo: NASA

Zmínění astronauti ze Spojených států a Japonska jsou součástí operace Crew-1, což je první mise s lidskou posádkou uskutečněná ve spolupráci NASA se společností SpaceX podnikatele Elona Muska.

Novým „náčelníkem“ stanice je Japonec

Od soboty je na ISS nově čtyřčlenná posádka mise Crew-2 včetně dalšího zástupce japonské kosmické agentury JAXA Akihika Hošideho, který v úterý 27. dubna od Američanky Walkerové přebírá velení ve vesmírné stanici v rámci aktuální tzv. Expedice 65.

Je druhým Japoncem v takovéto funkci na orbitě po Kóiči Wakatovi, veliteli Expedice 39 na ISS v roce 2014, připomněl už dříve list The Japan Times.

K ISS vyrazila nová posádka. Ve „zrecyklovaném” modulu firmy SpaceX

Věda a školy

Kromě Hošideho na oběžnou dráhu před pár dny dorazili dva členové americké NASA Megan McArthurová a Shane Kimbrough a Francouz Thomas Pesquet zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání nové posádky na ISSVideo: Reuters

V tuto chvíli je tedy na ISS, než členové mise Crew-1 odletí, dohromady hned 11 osob. Kromě těch výše jmenovaných ještě americký astronaut Mark Vande Hei a ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám