Hlavní obsah

Brána na Měsíc. NASA ukázala, jak bude vypadat její lunární stanice

Americký Národní úřad po letectví a vesmír (NASA) ukázal, jak bude vypadat jeho lunární stanice Měsíční brána (Lunar Gateway či jednoduše Gateway), jelikož už v roce 2024 se plánuje vypuštění jejích dvou základních modulů. NASA stanici popisuje jako základnu obíhající kolem Měsíce, která bude poskytovat zásadní podporu udržitelnému a dlouhodobému návratu člověka na měsíční povrch v rámci programu Artemis.

Úřad NASA představil, jak bude vypadat jeho lunární staniceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Stanice bude pro astronauty na cestě na Měsíc fungovat jako zastávka, upřesnila agentura Reuters.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

NASA v únoru oznámila, že po příletu na stanici budou astronauti přepraveni na povrch Měsíce pomocí lunárního přistávacího modulu Starship vyrobeného společností SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Vesmírný přístav?

Stanice by nakonec mohla být nejen pravidelnou zastávkou pro mise na Měsíc, ale mohla by zároveň fungovat jako jakýsi přístav pro kosmické lodě mířící až za Měsíc do hlubokého kosmu.

Foto: SpaceX

Ilustrace přistávacího modulu SpaceX Starship, který v rámci programu Artemis přenese astronauty na povrch Měsíce.

Celý proces začne v roce 2024 vysláním silového a pohonného prvku stanice a základny pro bydlení a logistiku, která zpočátku poskytne životní prostor astronautům obsluhujícím lunární mise.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

Celkové náklady uvedené operace včetně služeb souvisejících s vypuštěním a s dalšími výdaji spojenými s misí přijdou NASA na přibližně 332 milionů dolarů (sedm miliard korun).

„Ne dříve než v květnu 2024“

První dva základní moduly stanice budou tvořit energetický a pohonný modul PPE a obytný a logistický modul HALO. Po jejich spojení na Zemi by je měla do kosmu najednou vynést raketa taktéž společnosti SpaceX, a to Falcon Heavy z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

NASA uvedla, že se zaměřuje na termín „ne dříve než v květnu 2024”.

Foto: NASA

Ilustrace stanice NASA na oběžné dráze Měsíce a modulu SpaceX Dragon připraveného k dokování

PPE má být podle charakteristiky od kosmického úřadu solární elektrická pohonná kosmická loď, která bude zajišťovat energii, vysokorychlostní komunikaci a řízení polohy. Umožní přemisťovat stanici na různé oběžné dráhy, což poskytne lepší přístup na povrch Měsíce než kdykoli v minulosti.

V USA provedli zážeh nejsilnější měsíční rakety. Tentokrát podle plánu

Věda a školy

V obytné sekci HALO budou pracovat astronauti, kteří Gateway navštíví – často při cestě na Měsíc. Modul poskytne možnosti pro řízení a bude sloužit jako spojovací uzel. Zařízen bude pro podporu vědeckých výzkumů a distribuci energie a k zajištění komunikace pro kosmické lodě, jež přiletí, a pro expedice na měsíčním povrchu.

Bude také doplňovat systémy podpory života lodí Orion, kterými chce NASA na „Měsíční bránu“ dopravovat astronauty programu Artemis.

Foto: NASA

Ilustrace stanice Gateway u Měsíce

Samotný program Artemis počítá ve třech etapách s návratem lidí na Měsíc i s perspektivou dlouhodobého výzkumu na přirozeném souputníku Země. Realizace programu by měla přispět k přípravě výprav lidských posádek i na Mars.

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám